10 mars 2005

Chalmers värd för europeisk utbildning inom nanovetenskap

I hård konkurrens, inom ett teknikområde av strategisk betydelse för framtiden, har Chalmers i samarbete med tre europeiska universitet utsetts av EU till värd för ett utbildningsprogram i nanovetenskap och nanoteknik.

EU har inom programmet Erasmus Mundus anslagit 230 miljoner euro för att inrätta och driva utbildningsprogram på masternivå. Genom dessa utbildningar vill EU höja kvaliteten i den högre utbildningen och främja samarbete med tredje land. Man vill också uppmuntra internationell rörlighet och göra det möjligt för kvalificerade studenter och akademiker från hela världen att studera i Europa.

Det är en Erasmus Mundus Masterkurs som ett konsortium bestående av Chalmers, Katholieke Universiteit Leuven i Belgien, Universiteit Leiden/Universiteit Delft i Holland och Universität Dresden i Tyskland kommer att driva. För att bli vald gäller det att erbjuda kurser av god kvalitet, vilket ger Chalmers nuvarande kurser i nanoteknik och nanovetenskap på masternivå ett högt betyg.

Masterkursen i nanovetenskap heter Nanoscience and Nanotechnology och sträcker sig över två år. Studenterna studerar första året vid ett av universiteten i samarbetet och andra året vid ett av de andra. Undervisningen får stark anknytning till den forskning som respektive partner bedriver. Genom att parternas forskning och undervisning har olika inriktningar väljer studenterna universitet beroende på intresse. På Chalmers kommer forskningen som Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap bedriver i processlaboratoriet MC2 att få stort inflytande i undervisningen.

Om Erasmus Mundus
http://europa.eu.int/scadplus/leg/sv/cha/c11072.htm

Om Masterkursen Nanoscience and Nanotechnology, på engelska
http://www.ftw.kuleuven.ac.be/english/erasmusmundus.shtml

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Per Rudquist, tel 772 33 89, per.rudquist@mc2.chalmers.se
Göran Wendin tel 772 31 89, goran.wendin@mc2.chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera