Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 mars 2005

Årets TORA-Tagg till Agnes Wold

Föreningen T.O.R.A har tilldelat docent Agnes Wold, Göteborg, årets TORA-Tagg.

Hon får den “…för det sätt på vilket hon stuckit hål på den akademiska världens patriarkala meritokratiska uppblåsthet; för att hon obarmhärtigt, med kalla siffror, avslöjat universitetets ständiga gynnande av män, samt för att hon som medicinare givit ett ovärderligt bidrag till synliggörandet av amningskonspirationens härva av myter, floskler och tveksamma forskningsresultat. Till patriarkatets fasa och vår förtjusning har hon dessutom, med vetenskapliga metoder, lett i bevis att städning ur medicinsk synpunkt är onödig.”

Priset, som består av en statyett i form av en gyllene tagg, delas ut lördagen den 5 mars kl. 20. 00 på Café Bojan i Frescati (T-bana Universitetet).

Agnes Wold är docent i mikrobiologi och immunologi vid Sahlgrenska akademin och forskar om tarmflorans effekt på immunsystemet. År 2003 belönades hon med Cancer- och allergifondens miljömedicinska pris. Agnes Wold har under lång tid varit en aktiv debattör i frågor om kvinnors villkor i akademin. I mitten av 1990-talet presenterade hon tillsammans med sin kollega Christine Wennerås en studie som visade att kvinnliga sökande behövde ha dubbelt så höga meriter för att bli bedömda som lika kompetenta som sina manliga medsökande av Medicinska forskningsrådet. Hon är också ordförande i Kvinnliga Akademikers förening. Agnes Wolds feministiska grundsyn präglar hennes forskning och populärvetenskapliga folkbildning om allergiernas orsak. Hon har konsekvent visat hur medicinen underhållit ovetenskapliga myter om städning och amning och därigenom skuldbelagt mödrarna för barnens sjukdomar, något som understött en konservativ ordning där kvinnorna skall ansvara för reproduktionen, medan männen i fred skall få ägna sig åt karriären och politiken.

T.O.R.A är en förening som bildats av kvinnliga forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet. Föreningens syfte är att varje år första lördagen i mars dela ut priset TORA-Taggen. Priset skall gå till en feministisk forskare vars forskning bedöms irritera den patriarkala ordningen, dvs. vara som en Tagg i Ordningens RumpA. Pristagaren skall vidare identifiera sig själv som kvinna.
År 2004 tilldelades priset Maud Eduards, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Närmare information lämnas av Ulrika Thomsson, ordförande i T.O.R.A, tel. 08-16 30 80, e-post: ulrika.thomsson@statsvet.su.se eller Maria Jansson, informationsansvarig i T.O.R.A, tel. 08-16 26 26, e-post: maria.jansson@statsvet.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera