Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 februari 2005

Svensk nanoforskare till AAAS vetenskapskongress i USA

Lars Samuelson, professor i fasta tillståndets fysik vid Lunds Universitet (LTH), är som ende svensk inbjuden att tala vid ett av världens mest prestigefyllda vetenskapliga möten, AAAS Annual Meeting i USA, som i år äger rum i Washington DC, 17 – 21 februari.

AAAS (the American Association for the Advancement of Science), som också ger ut vetenskapstidskriften Science, har arrangerat sitt vetenskapsmöte nästan varje år sedan 1848. Det brukar besökas av tusentals forskare och journalister från hela världen.

Lars Samuelson har blivit inbjuden att i sitt föredrag tala om nanotrådar, d v s extremt tunna halvledarmaterial som består av strukturer som bara är miljondels millimeter stora. Genom att bygga med ett atomlager i taget har de lycktas komma ner på nivåer som dagens teknologi tidigare inte kommit åt.

Titeln på föredraget är “Low-Dimensional Physics and Applications of Semiconductor Nanowires”. Detta är ett område där Lundaforskarna rönt stor uppmärksamhet och för närvarande är världsledande. Exempelvis publicerade de förra året tre artiklar i Nature Materials i ämnet.

– Eftersom trådarna är halvledande går det att skapa elektroniska komponenter av dem, vilket förväntas få flera intressanta tillämpningsområden inom elektronik, optik och biomedicinsk teknik. Kanske värt att notera är att flera av de stora elektronikindustrierna (t ex IBM, Philips och Infineon) just nu startar FoU-projekt där man vill bygga vidare på de genombrott vi haft senaste två åren, berättar Lars Samuelson.

Lars Samuelson är föreståndare för Nanometerkonsortiet (http://nano.lth.se) som samlar industri och ett sjuttiotal forskare från ett tiotal avdelningar inom Lunds universitet för forskning och tillämpningar av nanometerstrukturer. Vidare tog han initiativ till en ny civilingenjörsutbildning i nanoteknik (www.teknisknanovetenskap.lth.se) på LTH/LU, som började hösten 2003, med ambitionen att förse svenskt näringsliv med välutbildad personal inom detta viktiga teknikområde.

Föredraget i Washington ingår i seminariet “2005 Nanotechnology Seminar” och presenteras på eftermiddagen den 17 februari.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta Lars Samuelson, 046-222 76 79, 070-317 76 79, lars.samuelson@ftf.lth.se eller besök www.aaas.org/meetings/Annual_Meeting/02_PE/PE_07_SemA.shtml

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera