Artikel från Högskolan Väst

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 januari 2005

HTU vinnare när KK-stiftelsen fördelar forskningsmedel – Har fått mest pengar och flest projekt beviljade

Högskolan i Trollhättan/Uddevalla fick mest pengar av alla högskolor när KK-stiftelsen fördelade sina medel till forskningsprojekt 2005. Av de 65 miljoner kronor stiftelsen delat ut går 8,6 till HTU. Också när det gäller antalet beviljade projekt hamnar HTU i topp.

– Det är glädjande att HTU hamnar i topp, säger forskningschef Per Fagrell. Det tyder på att vi haft bra ansökningar och att våra projekt håller en hög vetenskaplig nivå samtidigt som de är relevanta för näringslivet.
Totalt får 14 högskolor projektmedel 2005 från Stiftelsen för Kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen. Mest pengar av alla högskolor får således HTU – drygt 8,6 miljoner kronor, att fördelas på fyra projekt. Näringslivet går in med resurser till ett motsvarande belopp. Projekten löper huvudsakligen över tre år. Ett av projekten kommer att ledas av fil. dr. Fredrik Danielsson:
– Jag är självklart glad att KK ställde sig positiv till vårt projekt. Det hade jag inte väntat mig eftersom konkurrensen har blivit så mycket tuffare, säger han.
I hans fall hade ett avslag betytt att projektet som handlar om simulering av styrsystem helt fått läggas på is. Nu kommer i stället en doktorand att kunna anställas. Att just hans projekt beviljades medel tror Fredrik Danielsson beror på det starka intresse som industrin visat. Två samarbetspartners som aviserat att man aktivt kommer att delta i projektet är Tetra Pak och Binar.

HTU söker projektmedel varje år från KK-stiftelsen. Sedan flera år har HTU också deltagit i stiftelsens plattformssatsning med forskningsprogrammet “Simulering och styrning av uthålliga verkstadsindustriprocesser”, samt i forskningsprogrammet Learn IT med programmet “Arbetsintegrerat lärande och IT” . En mer långsiktig ambition är att bygga upp en unik och internationellt konkurrenskraftig forskningsmiljö som platsar i stiftelsens så kallade profilsatsning.

Kontaktinformation
För mer information kontakta
forskningschef Per Fagrell, tel 0520 – 47 53 32, per.fagrell@htu.se eller projektledarna:
Fredrik Danielsson, projekt “Industrianpassade metoder för programmering och simulering av industriella styrsystem” (2,4 miljoner kronor), tel 0520 – 47 51 83
Samantha Jenkins, projekt “Industriella tillämpningar av skalfria nätverk” (2,7 miljoner kronor), tel 0520 – 47 53 18
David Lindström, projekt “Optimering för robust aerodynamisk design av turbomaskinblad (593 000 kronor), tel 0520 – 47 50 63
Per Nylén, projekt “Förbättrad vidhäftningsstyrka hos plasmasprutade beläggningar” (2,9 miljoner kronor), tel 0520 – 47 50 61

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera