Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 januari 2005

Experter informerar om hur människor reagerar på katastrofer

Söndag 16 januari kl. 11-16 på Karolinska Institutet i SolnaSal Adam (ta buss 47 till ändhållplatsen Karolinska Institutet och följ sedan skyltar)Karolinska Institutet (KI) har i samarbete med Institutet för Psykosocial Medicin (IPM) bjudit in allmänheten till föreläsningar i ämnen som kan ge en ökad förståelse för mänskliga reaktioner på katastrofer och som kan berika samtal och diskussioner i dessa svåra frågor. Detta med anledning av naturkatastrofen i Sydostasien den 26 december 2004.

– Vi vill förmedla den kunskap vi har och som vi tror kan hjälpa de som drabbats direkt och indirekt, men även övriga intresserade, med att få ökad förståelse för vad som sker med oss människor när vi upplever traumatiska händelser, säger psykiatern Hans-Peter Söndergaard. Hur reagerar vuxna och barn när en sådan fruktansvärd händelse inträffar? Hur bearbetar vi sådana upplevelser? Hur går vi vidare?

Vuxna riskerar att feltolka barns reaktioner.
– När ett barn med trauma inte vill gå och lägga sig tror vuxna oftast att barnet är trotsigt, och förstår inte den verkliga orsaken till barnets reaktion, berättar barnpsykiatern Frank Lindblad. Men vi vet att barn som får flashbacks får det oftast när de har gått och lagt sig och slappnat av. Bilder av den otäcka händelsen kan också komma upp i drömmen.

Öppna föreläsningar – söndag 16 januari kl. 11-16:

Moderator: Töres Theorell

11.00-12.30 Samtal om hur vi reagerar på katastrofer

Agneta Rosling
Ögonvittnesskildring från platsen för tsunamins effekter.

Hans-Peter Söndergaard
Hur ofta ger stora katastrofer psykisk sjukdom?

Frank Lindblad
Hur reagerar barn på stora katastrofer?

Solvig Ekblad
Vad händer med den fasta befolkningen?

12.30-13.15 Lunchpaus

13.15-14.00 Fortsättning på samtalet kring hur vi reagerar.

14.00-16.00 Samtal kring reaktioner som kommer senare och hur vi går vidare.

Aleksander Perski
Hur klarar vi de reaktioner som kommer senare efter stora katastrofer?

Torbjörn Åkerstedt
Sömnens roll för återhämtning

Danuta Wasserman
Råd kring sorgereaktioner


För mer information från experterna:
Hans-Peter Söndergaard, psykiater, med.dr – Tel: 08-524 867 25, 070-951 23 16.
Frank Lindblad, barnpsykiater, docent, enhetschef – Tel: 08-524 820 61, 073-966 05 21.
Solvig Ekblad, docent, enhetschef – Tel: 08-524 820 81, 070-517 50 65.

För praktiska frågor kontakta:
Gunhild Kullenberg – Tel: 070-377 64 48.

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas största och mest ansedda medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera