Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 december 2004

Filmföretagen i Trollhättan alltför beroende av Film i Väst

Färre arbetstillfällen till regionen än vad som sagts, visar forskning vid HTU.”Image- och PR-värdet mer betydelsefullt”.

Minst varannan svensk långfilm produceras med hjälp av pengar från Film i Väst i Trollhättan. Film i Väst är ett av Västra Götalandsregionen helägt aktiebolag.
Runt filminspelningarna har vuxit upp produktionsbolag och andra företag med koppling till filminspelningarna.
De båda HTU-forskarna Per Assmo och Roger Blomgren, ekonomisk geograf respektive statsvetare, har i ett treårigt forskningsprojekt “Kultur och industri – filmproduktion för regional utveckling” undersökt både de politiska och de ekonomiska aspekterna av en regionaliserad filmproduktion.
I den första av tre rapporter från HTU, “Creative Industry Cluster Growth in a Global Economy, the example of Film in Väst, Sweden”, visar Per Assmo att det som vuxit upp kring Film i Väst inte alls är ett så kallat filmkluster som sagts.
– Det som vuxit fram runt Film i Väst är inte några ömsesidigt beroende och samtidigt konkurrerande självständiga företag. Företagen där är helt beroende av Film i Väst och därmed sårbara, säger Per Assmo.

Onsdag 8 december kl. 22.00 intervjuas de bägge HTU-forskarna i TV, Kunskapskanalens program “Vetenskapslandet”, med repris torsdag 9 december, kl. 18.30.

En längre intervju med Per Assmo och Roger Blomgren kan läsas i HTU:s tidskrift HTU Nu:

http://www.htunu.htu.se

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Per Assmo, lektor i ekonomisk geografi, 0522-657306, 0708-341169, per.assmo@htu.se

Roger Blomgren, lektor i statsvetenskap, 0522-656005, 0702-286103, roger.blomgren@htu.se

Pressmeddelandet lämnat av: Torsten Arpi, Informationsavdelningen, 0520-475134, 0733-975134, torsten.arpi@htu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera