Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 november 2004

Pressinbjudan

Malaria och klimat: kan malariamyggan vara på väg till Sverige?

Jorden svettas. Under 1900-talet har den globala medeltemperaturen ökat med nästan en grad, Arktis isar smälter med allt högre hastighet och SMHI bekräftar nu att snömängderna i Sverige har minskat de senaste 40 åren. Isbjörnens existens är hotad, men forskare världen över ser även andra faror med klimatförändringarna.
– Utbredningen av sjukdomsbärare, såsom malariamyggor, är beroende av temperatur- och nederbördsklimatet. När temperaturen stiger ökar också risken för att malariamyggan kan röra sig norrut, säger Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet.

Hur kan vi förhindra malarians spridning? Kan vi skönja likheter mellan de människor som drabbas och skulle vi kunna dra nytta av myggans roll som värd? Vilket arbete görs globalt för att stötta Afrikas länder i arbetet mot denna farsot som dödar 1,5-2,7 miljoner människor varje år?

Naturvetenskapliga fakulteten i samarbete med Enheten för kommunikation och samverkan inbjuder till en pressträff där du får veta senaste nytt och möta några av våra framstående malaria- och klimatforskare för att diskutera dessa frågor.

Måndagen den 6 december kl. 11.30 – 13.00 i Kungstenen i Aula Magna, Frescati.
Vi bjuder på matig smörgås, kaffe/glögg och lussekatter.
(T-bana till hållplats Universitetet, sedan promenad rakt fram cirka två minuter med Aula Magna till höger.)

De forskare du kommer att möta är:

Marita Troye-Blomberg, professor i immunologi
Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi
Andreas Heddini, leg. läk., koordinator på MIM-sekretariatet (MIM = Multilateral Initiative on Malaria) som drivs av Stockholms universitet i samarbete med Karolinska institutet.
Ingrid Faye, professor i genetik

Henning Rodhe, professor i kemisk meteorologi kommer att leda diskussionen.

För att kunna beräkna antalet smörgåsar vill vi att du anmäler dig senast förmiddag 3 december till någon av
Ylva Hermansson på e-post ylva.hermansson@natkan.su.se eller telefon 16 35 92
Agneta Paulsson på e-post agneta.paulsson@eks.su.se eller telefon 16 22 56

Detta möte mellan våra forskare och journalister är det femte i en serie av årligen återkommande träffar där vi presenterar senaste nytt inom naturvetenskaplig forskning. Mötesformen varierar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera