Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 november 2004

KAROLINSKA STROKE AWARD 2004

Karolinska Stroke Award 2004 delades ut av Berit Löfstedt, ordförande i Karolinska Institutets styrelse, till professor Werner Hacke och professor Charles Warlow för deras framstående insatser inom strokeforskning.

– Werner Hacke fick priset för att han under de senaste decennierna har haft en ledande roll i utvecklingen av trombolysbehandling vid akut stroke. Behandlingen är den första evidensbaserade läkemedelsbehandling vid akut stroke och resultaten är mycket goda, kommenterade Nils Gunnar Wahlgren, ordförande i Karolinska Stroke Update och docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap.

– Professor Charles Warlow har haft en ledande roll i utvecklingen av evidens och risk vid karotis endarterectomi (kirurgisk metod för att avlägsna av den förtjockade, åderförkalkade inre hinnan i en karotisartär). Ända fram till 1980-talet fanns det inga studier som kunde visa på vilka patientgrupper som tjänade på behandlingen. Warlow har bidragit dels med en vetenskaplig bas för nya behandlingar och dels till att vi i dag förstår vikten av kliniska studier med ett stort patientunderlag, sade Nils Gunnar Wahlgren.

Karolinska Stroke Award är en summa av 100 000 kr som delas mellan två forskare.

Kontaktinformation
Nils Gunnar Wahlgren: Mobil 070-484 14 99.
Karolinska Stroke Updates hemsida: www.strokeupdate.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera