Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 november 2004

Romarnas bild av sig själva

Varför var de gamla romarna under så lång tid så angelägna om att visa upp sig själva tillsammans med sina familjer på bild? Och varför slutade de sedan under senantiken att göra det?De frågorna kommer den amerikanska antikvetaren Natalie Boymel Kampen att försöka besvara när hon den 25 november håller årets Félix Neubergh-föreläsning vid Göteborgs universitet.

Natalie Boymel Kampen är Barbara Novak ’50 Professor of Art History and Professor of Women’s Studies vid Barnard College, Columbia University in the City of New York. Hon har skrivit en rad böcker och artiklar om romersk konst och vad romarnas bildframställningar säger om deras uppfattning om genus, social status och sexualitet. Natalie Boymel Kampen är en forskare som vunnit stor internationell ryktbarhet och som i hög grad inspirerat kolleger och studenter inom ämnet Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet.

Sin Felix Neubergh-föreläsning har hon kallat The Family in Roman Art. Den behandlar de många bildframställningar som visar romerska familjer. Romare från alla sociala grupper och över hela imperiet använde sig av familjebilder för att förmedla en mängd viktiga idéer om sig själva och sin värld. Professor Kampen ställer i sin föreläsning frågan vad de uppnådde genom att använda dessa bilder – och varför de någon gång under kejsar Konstantins regeringstid slutade använda dem.

Félix Neubergh-föreläsningen – The Félix Neubergh Lecture – är sedan 1977 ett årligen återkommande evenemang vid Göteborgs universitet. Den har möjliggjorts tack vare donationer av bankir Félix Neubergh och hans hustru Bertha. Ämnet för den ska varannan gång vara Banking and Finance, varannan gång arkeologi.

Till Félix Neubergh-föreläsare utses “internationellt kända och framstående personer”. Bland tidigare föreläsare kan nämnas Gunnar Myrdal, Edward Heath, Max Jakobson, Harold Wilson, Thor Heyerdahl, Pehr G Gyllenhammar, Kjell-Olof Feldt och David Ridgway.

Föreläsningen hålls i universitetets aula i Vasaparken.

För ytterligare information – kontakta professor Margareta Strandberg Olofsson margareta.strandberg.olofsson@class.gu.se

Kontaktinformation
Pressekreterare
Åke Pettersson
Informationsavdelningen
Göteborgs universitet
Box 100
405 30 Göteborg
tel 031-773 44 53
fax 031-773 43 54
e-post: Ake.Pettersson@adm.gu.se
internet: www.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera