Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 november 2004

Malmö högskolas informationsdirektör till European Science Foundation

Malmö högskolas informationsdirektör Claus Nowotny har utsetts till Director of Communications vid European Science Foundation, ESF, i Strasbourg, Frankrike. ESF arbetar för att främja forskning av hög kvalitet på europeisk nivå och har ett 80-tal medlemsorganisationer i 30 europeiska länder.

– Den europeiska forskningsstrukturen diskuteras just nu intensivt, inte minst inom EU, och det är viktigt att skapa förutsättningar för kvalificerad grundforskning i Europa. Det är en både betydelsefull och intressant period att börja arbeta med dessa frågor i, säger Claus Nowotny.

ESFs syfte är att stödja och skapa forskning på ett europeiskt plan. Långsiktiga forskningsprogram, nätverk, konferenser och finansieringsinitiativ är några exempel. Organisationen ägs av institutioner i hela Europa, i Sverige är bland annat Kungliga Vetenskapsakademin och Vetenskapsrådet medlemmar.

Ett av ESFs främsta mål är att stärka grundforskningen. Europa förlorar många lovande forskare till USA och EU kommer sannolikt att satsa stora resurser på just grundforskning genom ett europeiskt forskningsråd. En av Claus Nowotnys uppgifter blir att arbeta för att ESFs expertis och oberoende ska komma till nytta i den utvecklingen.

– Forskningen är beroende av offentliga beslut, både politiska och inom EUs administration. Min erfarenhet från stora samhällsprojekt som Öresundsbron är därför viktig för uppdraget. Också vårt arbete med att bygga upp kommunikationen vid Malmö högskola är något som intresserat ESF. Malmö högskolas extremt snabba tillväxt, bland annat genom ett framgångsrikt kommunikationsarbete, visar att det med goda resultat går att kommunicera högre utbildning och forskning, säger Claus Nowotny.

Claus Nowotny tillträder tjänsten, som är placerad i Strasbourg, den 1 januari 2005. Han kommer dock att vara kvar och avsluta sitt arbete vid Malmö högskola under en övergångsperiod.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Claus Nowotny, 0708/655219.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera