Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 oktober 2004

Sveriges förste professor i träbyggnad utsedd

Lars Stehn, verksam vid Luleå tekniska universitet, har nyligen utsetts till Sveriges förste professor i träbyggnad.Luleå tekniska universitet ser trä som en verksamhetsgren där vi tar ansvar för en säkrad kompetensförsörjning till ett utvecklingsområde av stor regional och nationell betydelse.- Därför har universitetet en klar strategi och har valt att satsa på direkt riktade och aktivt verkande forskningsämnen – träteknik, träfysik och trämaterialteknik på campus Skellefteå samt träbyggnad på campus Luleå, säger Lars Stehn.

Syftet med Lars Stehns professur och med forskningen i träbyggnad är att utveckla hur trä kan fylla en del i en funktion som gynnar industriellt träbyggande och en industrialisering av hela byggprocessen.

– Ett annat sätt att uttrycka det på är att ansatsen är ett system- och processtänkande, det handlar alltså inte i första hand om materialvolym, säger Lars Stehn.

Därför är forskningen indelad i tre samverkande forskargrupper:
* Bygg- och affärsprocesser
* Industrialiserad byggproduktion
* Träkonstruktionsteknik

Upplysningar: Professor Lars Stehn, tel. 0920-49 19 76, 070-326 29 86 eller lars.stehn@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera