Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 oktober 2004

Internationell utmärkelse till professor Tomas Albrektsson

Tomas Albrektsson, professor vid Sahlgrenska akademin, får årets Jerome M. and Dorothy Schweitzer Research Award.

Bakom utmärkelsen står Greater New York Academy of Prosthodontics. Utmärkelsen går till en person vars forskning och vetenskapliga och kliniska bidrag har varit framstående inom området protetik, det vill säga proteslära. Tomas Albrektsson är den 37:e mottagaren av priset som delas ut i New York city den 3 december 2004.

– Det känns naturligtvis alltid stimulerande att bli uppmärksammad på det här sättet, inte minst eftersom det är ett odontologiskt pris och jag ju är medicinare. Förutom olika hedersbetygelser, medalj och honorarium har man därtill lovat att ordna ett par biljetter till New York filharmonikerna, vilket verkligen är något att se fram emot, säger Tomas Albrektsson.

Priset delas ut av Greater New York Academy of Prosthodontics som instiftades 1944.

Det är en stor organisation som har många gånger fler protetiker bland medlemmarna än det finns motsvarande specialister i Sverige.

Tomas Albrektsson forskning är främst inriktad mot orala, ansikts- och ortopediska implantat. Forskningen spänner över ett fält från vitalmikroskopiska och histologiska studier av benvävnad till kliniskt kontrollerade studier.

Tomas Albrektsson är född 1945. Han är chef vid avdelningen för biomaterial, institutionen för de kirurgiska disciplinerna vid Sahlgrenska akademin. 1973 avlade han läkarexamen och tre år senare försvarade han sin doktorsavhandling Healing of Bone Grafts, en avhandling han skrev under handledning av professor Per-Ingvar Brånemark. 1986 utnämndes han till professor i handikappforskning. Under årens lopp har Tomas Albrektsson fått många internationella utmärkelser. Bland annat utsågs han 1995 till hedersdoktor i odontologi vid universitetet i Buenos Aires i Argentina och 1994 till årets akademiker vid universitetet i Singapore. Sedan 1998 är Tomas Albrektsson därtill honorary visiting professor vid University college of London, UK.

Kontakta ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se för bild på Tomas Albrektsson.

För mer information kontakta:

Professor Tomas Albrektsson, telefon: 070-591 66 07 e-post: tomas.albrektsson@biomaterials.gu.se

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera