Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 september 2004

Nytt forskningscentrum vid LTU

Den 22 september 2004 bildades Centrum för bergmaterialforskning vid Institutionen för samhällsbyggnad, avdelningen för bergmekanik vid Luleå tekniska universitet.Centrumet kommer att bedriva forsknings- och utbildningsverksamhet med fokus på rationellt nyttjande av bergmaterial vid framställning av infrastrukturella konstruktioner som exempelvis vägar och järnvägar.

Rationell användning av bergmaterialprodukter medför betydligt lägre anläggnings- och underhållskostnader genom att man förlänger livslängden för vägar och andra konstruktioner.
På så sätt kommer också produktionens negativa miljöeffekter att minska betydligt.

För att uppnå dessa mål kommer Centrum för bergmaterialforskning att samarbeta med ledande experter och institutioner i Sverige och utomlands.

Centrum för bergmaterialforskning har grundats i samarbete med Vägverkets Haraldprojekt och förestås av Karel Miskovsky, adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet.

Bild på Karel Miskovsky för fri publicering kan beställas via universitetets pressansvarige, se telefonnummer nedan.

Upplysningar: Adj. professor Karel Miskovsky, tel. 090-14 42 69, miskovsky@telia.com eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera