Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 september 2004

Technolution-bilder till Alexandria

Arkitekt Peter Brobergs uppmärksammade Technolution-bilder kommer från och med 11 september och månaden ut att visas i det nya biblioteket i Alexandria, Egypten, under världsungdomskonventet “Global Environmental Youth Convention”.

Bakom konventet står Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet i samarbete med Center for Tehnolution vid LTH. Över 500 ungdomar i åldern 15-18 år från 150 länder runt hela världen har deltagit i en webbaserad kurs, som avslutas med det stora konventet (ett tiotal ungdomar från Lund deltar).
– Jag har samarbetat med Internationella miljöinstitutet i ett och ett halvt år och bl a gjort bildmaterialet till deras verksamhet i Kina. Till den nu aktuella utställningen kompletteras ett 50-tal äldre bilder med åtta nya (Alexandria-oktetten) där jag hårdare trycker på att det är tekniken som är lösningen på våra miljöproblem. Teknik är inget fy-ord, säger Peter Broberg.
Han skulle själv ha rest till konventet för att föreläsa om sin syn på människa och teknik, om humanism och kulturell utveckling men avstår av hälsoskäl. Peter Broberg är professor i human-teknologi vid LTH och har tillsammans med professor Skotte Mårtensson utarbetat 100 bilder med text som illustrerar människans utveckling, hur människan skapat tekniken och skapats av tekniken. Man har också gjort en film som i Alexandria ska presentera konceptet och engagerat en student som ska demonstrera det och kolla ungdomarnas reaktionerna.
Peter Broberg har i flera år arbetat tillsammans med gymnasier runt om i hela Norden och bl a kompetenshöjt 500 lärare och nått tusentals av deras elever. Nordiska kulturrådet har stött denna bildverksamhet. Nu har projektet fått pengar av Sparbanksstiftelsen Skåne (700.000 kronor under två år) för att arbeta med bild och teknologi vid ett tiotal grund-skolor i Malmö-Lund-området.
– Det ska bli intressant att se hur många nya kontakter vi får i Alexandria. Vi uppmanar de unga forskarna att kontakta oss, säger Peter Broberg.

Kontaktinformation
Peter Broberg kan nås via telefon: 0418-280 50 eller epost: peter.broberg@landskronagruppen.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera