Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 september 2004

Kronisk värk i käkleder växande problem – stress ofta orsaken

Hundratusentals människor lider av kronisk smärta i tuggmuskler och käkleder. Men många får inte den behandling de behöver. Problemen diskuteras vid en europeisk konferens om bettrelaterad smärta vid Malmö högskola som startar på torsdag.- Den här sortens kronisk värk är ett växande problem och drabbar runt sju procent av befolkningen. En förklaring är att stressen i samhället ökar. Stress kan sätta sig på många ställen i kroppen, också i munnen i form av att man gnisslar eller pressar tänder. Det kan i sin tur leda till slitage på tänderna, värk i leder och muskler i ansiktet, sömnproblem och huvudvärk, säger Sigvard Åkerman, docent i klinisk bettfysiologi vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola.

Ibland går det flera år innan patienterna får rätt behandling.
– Käkleden och dess muskulatur sitter någon millimeter från örat och symtomen kan yttra sig på flera sätt. Det gör att många inte tänker på att problemen kan komma från till bettet och får lida i onödan, säger Sigvard Åkerman.

En annan förklaring är att tandläkare inte alltid frågar patienterna om de har kronisk värk från leder och muskler. De koncentrerar sig i stället på traditionella besvär från munnen som hål i tänderna och inflammation i tandköttet, berättar Maria Nilner, professor i klinisk bettfysiologi vid Odontologiska fakulteten.

Ett av syftena med konferensen den 9 till 12 september är därför att samla specialister och allmänpraktiserande tandläkare för att sprida kunskap om vad man idag vet om det tandläkarna kallar orofacial smärta: hur den uppstår, hur prognosen ser ut, vilka behandlingsalternativen är.

SMÄRTENHET I MALMÖ
Vid avdelningen för klinisk bettfysiologi på Odontologiska fakulteten finns sedan två år en särskild smärtenhet dit de mest svårbehandlade patienterna skickas från södra Sverige.

– Den typiska patienten är en kvinna i 40-års åldern som haft ont i flera år och som sökt olika läkare och tandläkare utan att få hjälp. Cirka hälften har också problem från andra delar av kroppen och har provat zonterapi, akupunktur, hälsokost och liknande. Vi gör en noggrann utredning och kan via samarbeten med olika vårdgivare i de flesta fall erbjuda någon form av symtomatisk behandling. Det kan handla om allt ifrån bettskenor och käkkirurgi till psykoterapi och mediciner, säger Maria Nilner.

KOMPLEXT PROBLEM
– Smärta i tuggregionen är ett komplext problem med fysiska och psykosociala aspekter. Dessutom är bettfysiologi en relativt ung disciplin och vi behöver mer forskning om hur besvären uppkommer, diagnostik och behandling, säger EwaCarin Ekberg, docent i klinisk bettfysiologi vid odontologiska fakulteten i Malmö.

Här har forskare vid Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola bidragit till utvecklingen. Bland annat har man visat att förändringar av bettet genom slipning inte hjälper på värk som sitter i musklerna. Och att en bettstabiliserande skena, som är en relativt billig och enkel metod, har god effekt på värk i både muskler och leder.
– Eftersom behandlingen ibland är dyr och tar lång tid är det viktigt att vi vet att den hjälper och att diagnosen är rätt. Det händer att patienter tackar nej till behandlingen av kostnadsskäl, säger Lena Widerström, lektor i oral diagnostik vid Odontologiska fakulteten.

Kontaktinformation
Läs mer om koferensen European Academy of Craniomandibular Disorders.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera