Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 augusti 2004

Axsäter prisas för operationsanalys

Professor Sven Axsäter vid LTH har utsetts till mottagare av 2005 års Harold Larnder Memorial Prize, utdelat årligen av Kanadas förening för operationsanalys. Han får priset i Halifax, Kanada, i maj 2005.

Harold Larnder var med och skapade begreppet operationsanalys. Så kallades det under andra världskriget när grupper av forskare hjälpte de allierade med vetenskapliga beslutsunderlag för krigföringen. Harold Larnder deltog också i utvecklingen av radarn. Han avled 1981.
I våra dagar står operationsanalys mindre för krig och mer för kvantativa metoder och matematiska modeller som underlag för beslut av ekonomisk art. I Sven Axsäters fall främst lagerstyrning och produktionsoptimering.
Sven Axsäter är sedan 1993 professor (och nu prefekt, institutionschef) vid Institutionen för teknisk ekonomi och logistik på LTH. Tidigare var han verksam vid KTH, Linköping och Luleå samt ett par år i USA.
– Utmärkelsen kommer överraskande men är naturligtvis glädjande. Den kanske kan bidra till att vår forskning blir lite mer känd internationellt, säger han.
Axsäter var den som föreslog att LTH skulle inrätta ett civilingenjörsprogram i industriell ekonomi, idag ett av högskolans mest populära program. Axsäter är i dag inspektor för studenterna vid denna utbildning.
Bland tidigare mottagare av Harold Larnder-priset, som delats ut sedan 1986, finns storheter som George Dantzig, som skapade linjär programmering, Harvey Wagner och Abe Charnes. Sven Axsäter är en av få europeiska mottagare.

Kontaktinformation
Sven Axsäter träffas på telefon 046-222 33 87 eller 073-592 19 28. Epostadress: Sven.Axsater@iml.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera