Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 augusti 2004

Det går åt 16 000 liter vatten för att göra ett kilo nötkött. Hur många insekter behövs det för att göra en hamburgare?

Hur många insekter behövs det för att göra en hamburgare? "Manna – en annorlunda utställning om mat" är en utställning för alla sinnen om sambanden mellan mat och miljö och vårt underskattade beroende av naturen. Utställningen äger rum i Bergianska trädgårdens unika omgivningar under hela september. Den bjuder bland annat på specialkomponerade menyer av kända kockar och matpersonligheter, som Hans Alfredsson och Markus Aujalay – årets kock 2004.

I vår moderna tillvaro har sammanhangen bakom vår mat blivit allt mer osynliga. Inte minst för den stora del av världens befolkning som idag bor i städer och möter maten som en vakuumförpackad vara i snabbköpet eller en svåruttalad exotisk rätt på restaurangmenyn. Utifrån samtida och “urban” mat som hamburgare, öl och sushi guidar utställningen besökaren bakåt steg för steg i produktionskedjan. Från hamburgarens nötkött till det vatten som behövdes för att producera det foder som kon åt. Från vårt morgonkaffe till de insekter som pollinerade kaffebönorna på andra sidan jordklotet.

I anslutning till utställningen anordnas en rad seminarier och paneldebatter, med ledande forskare och matpersonligheter, om allt ifrån bananers miljö- och hälsoeffekter till myter och fakta om ekologisk odling.

Invigning och pressvisning: Tisdag 31 augusti, kl. 16-17, Gamla Orangeriet, Bergianska trädgården, Frescati.

Tid: Öppet varje dag 1-30 september kl. 11-16
Plats: Gamla Orangeriet, Bergianska trädgården, Frescati, Stockholm.

Kontakt och ytterligare information
Christina Schaffer, 08-16 36 65, 070-173 95 97, schaffer@ctm.su.se
http://www.mannautstallningen.nu
Kontakta oss gärna för bildmaterial.

Arrangörer:
Albaeco – obunden ideell förening som specialiserat sig på miljöforskningsinformation, http://www.albaeco.com
Centrum för tvärvetenskaplig miljöforskning (CTM), Stockholms universitet, http://www.ctm.su.se

Naturens hus, bedriver natur- och miljöpedagogisk verksamhet i Bergianska trädgården, http://www.bergianska.se/naturenshus.html

Mat för livet 2025 – projekt där unga forskare skapar framtidsbilder för en hållbar svensk livsmedelsförsörjning. Mer information på http://www.ksla.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera