Det går åt 16 000 liter vatten för att göra ett kilo nötkött. Hur många insekter behövs det för att göra en hamburgare?
-
- Artikel från Stockholms universitet
- Ämne: Natur & teknik
Hur många insekter behövs det för att göra en hamburgare? ”Manna – en annorlunda utställning om mat” är en utställning för alla sinnen om sambanden mellan mat och miljö och vårt underskattade beroende av naturen. Utställningen äger rum i Bergianska trädgårdens unika omgivningar under hela september. Den bjuder bland annat på specialkomponerade menyer av kända kockar och matpersonligheter, som Hans Alfredsson och Markus Aujalay – årets kock 2004.
I vår moderna tillvaro har sammanhangen bakom vår mat blivit allt mer osynliga. Inte minst för den stora del av världens befolkning som idag bor i städer och möter maten som en vakuumförpackad vara i snabbköpet eller en svåruttalad exotisk rätt på restaurangmenyn. Utifrån samtida och ”urban” mat som hamburgare, öl och sushi guidar utställningen besökaren bakåt steg för steg i produktionskedjan. Från hamburgarens nötkött till det vatten som behövdes för att producera det foder som kon åt. Från vårt morgonkaffe till de insekter som pollinerade kaffebönorna på andra sidan jordklotet.
I anslutning till utställningen anordnas en rad seminarier och paneldebatter, med ledande forskare och matpersonligheter, om allt ifrån bananers miljö- och hälsoeffekter till myter och fakta om ekologisk odling.
Invigning och pressvisning: Tisdag 31 augusti, kl. 16-17, Gamla Orangeriet, Bergianska trädgården, Frescati.
Tid: Öppet varje dag 1-30 september kl. 11-16
Plats: Gamla Orangeriet, Bergianska trädgården, Frescati, Stockholm.
Kontakt och ytterligare information
Christina Schaffer, 08-16 36 65, 070-173 95 97, schaffer@ctm.su.se
http://www.mannautstallningen.nu
Kontakta oss gärna för bildmaterial.
Arrangörer:
Albaeco – obunden ideell förening som specialiserat sig på miljöforskningsinformation, http://www.albaeco.com
Centrum för tvärvetenskaplig miljöforskning (CTM), Stockholms universitet, http://www.ctm.su.se
Naturens hus, bedriver natur- och miljöpedagogisk verksamhet i Bergianska trädgården, http://www.bergianska.se/naturenshus.html
Mat för livet 2025 – projekt där unga forskare skapar framtidsbilder för en hållbar svensk livsmedelsförsörjning. Mer information på http://www.ksla.se