Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 augusti 2004

En heldag om membranteknik

Mycket kan åstadkommas med hjälp av membran. Det visar Centrum för Membranteknik på LTH den 14 oktober. På Membrandagen vill man intressera representanter för främst livsmedels- och processindustrin men också till exempel läkemedelsföretag.

– Föredragen under dagen återspeglar verkligen mångsidigheten i membrantekniken, säger Gun Trägårdh på Institutionen för livsmedelsteknik. Tillsammans med Ann-Sofi Jönsson på Institutionen för kemiteknik har hon huvudansvaret för Membrandagen, som äger rum på Ideon, Gamma, sal Nils Alwall.
Föredragshållarna är dels dessa två inledare, dels deras doktorander som ger exempel på olika forskningsområden och dels några industriföreträdare som ger exempel på industriella processer där membran har en viktig funktion.
Membran kan beskrivas som tunna filmer med förmåga både att t ex koncentrera och rena ämnen i vätskefas. Våra egna cellväggar är ett exempel från naturen. Vad kan membran då användas till i industrin?
För att ta några exempel från Membrandagens ämnen så kan man med membran skapa emulsioner och till och med dubbelemulsioner. Det är möjligt att anrika smak- och doftämnen till livsmedel eller kosmetiska produkter med bibehållande av kvaliten. Svartlut kan ultrafiltreras vid så höga temperaturer som 150 grader. Från mjölk kan värdefulla proteiner fraktioneras med mikrofiltreringsmembran.
Företagsrepresentanterna kommer från Alfa Laval, Sydkraft (som använder membranteknik för rökgasrening), Ellco Food (uppgradering av protein från processvatten till livsmedelskvalitet), Tetra Pak och Johnson Diversey.
– I mer än 30 år har vi forskat inom membranteknikområdet och lagt upp en stor kunskapsbank. Förr hade vi en stiftelse som årligen arrangerade en sådan här dag för kontakter med industrin. Nu har vi i stället en ny centrumbildning, Centrum för Membranteknik (CMT), och detta är den första Membrandagen på några år, säger Gun Trägårdh.

Kontaktinformation
Sista anmälningsdag för företag som vill delta är 25 september.
Frågor besvaras av Gun Trägårdh: 046-222 98 21, epost: gun.tragardh@livstek.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera