Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 augusti 2004

Nya hedersdoktorer: Birgitta Svendén och Kari Marklund

“För sitt engagemang för Luleå tekniska universitet och dess utveckling, bland annat genom sin medverkan i Musikhögskolans i Piteå kampanjkommitté”, respektive “såväl formella som informella insatser för universitetet”, har den filosofiska fakulteten vid Luleå tekniska universitet beslutat tilldela mezzosopranen Birgitta Svendén och förre landshövdingen i Norrbotten Kari Marklund var sitt hedersdoktorat.

Varje år utser de båda fakulteterna vid Luleå tekniska universitet en eller två hedersdoktorer vardera, vissa år har fakulteterna dessutom beslutat sig för att utse en gemensam hedersdoktor.
Strax före sommaren utsågs “kvalitetsgurun” Joseph Juran och nu är det dags för filosofisk fakultet att offentliggöra sina hedersdoktorat för 2004.

Birgitta Svendén, född i Porjus och uppvuxen i Vuollerim, är i dag en av Sveriges mest framstående operasångerskor. Hon debuterade vid Stockholmsoperan 1981 och har sedan dess flitigt gästspelat på de stora operascenerna i världen – La Scala i Milano, Wiener Staatsoper, Metropolitan Opera, Covent Garden och på operan i Buenor Aires.

1995 blev Birgitta Svendén hovsångerska och hon är medlem och styrelseledamot i Kungliga musikaliska akademien. Hon är vidare ledamot i Norrbottensakademin där hon ingår i kulturutskottet.

Birgitta Svendéns engagemang för Luleå tekniska universitet och dess utveckling visar sig bland annat genom hennes aktiva medverkan i kampanjkommittén för Musikhögskolan i Piteå.

Birgitta Svendén (född 1952) studerade vid Framnäs folkhögskola i Öjebyn och vid Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade som nämnts vid Stockholmsoperan 1982 som Olga (Yevgeny Onegin) och efter att ha sjungit Flosshilde i Bayreuth 1983 utökade hon sin repertoar med de allra flesta Wagner-rollerna.
Birgitta Svendén debuterade vid Metropolitan Opera 1989 och Covent Garden 1990 som Erda, förutom på dessa båda scener sjunger hon vid de övriga stora operascenerna i världen. Svendéns repertoar inkluderar även Strauss, med roller som Octavian, Clairon (Capriccio) och Gaea (Daphne).
Hennes framförande kännetecknas av en jämn, välproportionerad röst samt en naturlig scennärvaro och hon har gjort många inspelningar.

Kari Marklund har på många olika sätt, både genom formella uppdrag och informellt, gjort stora insatser för Luleå tekniska universitet. Han har generöst delat med sig av sina omfattatande erfarenheter från universitetsvärlden, som han bland annat fått under sin tid som rektor vid Mitthögskolan.

Kari Marklund har de senaste tre åren lett den internationella utvärderingen av Det skapande universitetet som gett många och värdefulla synpunkter som kontinuerligt påverkat universitetets utvecklingsarbete.
Kari Marklund har också varit en engagerad och kunnig ordförande i universitetets Tillväxtakademi. Han har nyligen via sitt ordförandeskap i Arkivutredningen kraftfullt arbetat för uppbyggnaden av universitetets forskningsmiljö inom långsiktigt digitalt bevarande.

Kari Marklund är född i finska Tornedalen, närmare bestämt i Torneå, och uppvuxen i Luleå där han tog studenten på Luleå allmänna läroverk. Under hela skoltiden var han starkt engagerad i idrott och var med och bildade ett nytt basketbollslag (Plannja) som snabbt tog sig upp i elitserien där laget fortfarande är kvar.
Marklund är forskarutbildad vid Uppsala universitet inom fasta tillståndets fysik, och är förutom docent i fysik även chefredaktör för Nationalencyklopedin. Genom sitt datorintresse kom han in på universitetsbibliotekområdet och han har arbetat som bibliotekschef i 14 år, bland annat vid Högskolan i Luleå mellan åren 1973 och 1978.

Kontaktinformation
Upplysningar: Dekan Ann Hägerfors, tel. 0920-49 10 24, ann.hagerfors@ltu.se, prodekan Nils-Gustav Lundgren, tel. 0920-49 19 54, nils-gustav.lundgren@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera