Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 augusti 2004

Amasoner på planen. Ny forskning om svensk damfotboll

Damfotbollens snabba expansion är en av de absolut viktigaste och mest iögonfallande förändringarna inom svensk fotboll under 1900-talet. I en ny bok av Jonny Hjelm, docent i historia vid Umeå universitet, får vi följa hur den svenska damfotbollen växer fram.

Den svenska fotbollen var fram till 1960-talets mitt en helt igenom manlig rörelse. Åren 1965-1970 förändrades detta. Varför lyckades just 60-talets kvinnor med att få igång tävlingsinriktad fotboll när tidigare försök misslyckats? Vad var det som drev dessa pionjärer? I sin nya bok “Amasoner på planen. Svensk damfotboll 1965-1980” skriver Jonny Hjelm historien om hur den svenska damfotbollen växer fram.

Damfotbollslagen bildades av unga kvinnor med anknytning till “nya” kvinnogemenskaper på arbetsplatser, i skolor och idrottsföreningar. Kvinnorna var påverkade av 60-talets könsrollsdebatter, men var noga med att hålla distansen till “feministerna” som uppfattades som alltför radikala och politiserande. Damfotbollens integrering i de lokala idrottsföreningarna under 70-talet blev därför en opolitisk resultatinriktad kvinnokamp med krav på “idrott på lika villkor”. Förutom mer traditionellt källmaterial bygger “Amasoner på planen” på intervjuer med ett femtiotal damfotbollsspelare som var aktiva under den aktuella perioden. Fem föreningar och distrikt står i centrum: Djurgården (Stockholm), Jitex (Göteborg), Öxabäck (Västergötland), Sandåkern (Västerbotten) och IFK Malmö (Skåne).

Jonny Hjelm är docent i historia vid Umeå universitet. Han disputerade 1991 med avhandlingen “Skogsarbetarna och motorsågen. En studie av arbetsliv och teknisk förändring”. Senare har han bland annat skrivit “Begåvningsreserven inom industrin. Förslagsverksamhet i Sverige under 1900-talet” (1999) och varit redaktör för antologin “Efter arbetet. Studier av svensk fritid” (2000). För närvarande arbetar han med en 100-årshistorik över Handelsanställdas förbund. 

Kontaktinformation
För mer information eller intervju kontakta Jonny Hjelm, institutionen för historiska studier
tel:  090 – 786 70 03 eller
e-post: jonny.hjelm@histstud.umu.se.

Recensionsex av boken kan beställas från Boréa Bokförlag: maria@borea.nu

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera