Artikel från Handelshögskolan i Stockholm

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 juli 2004

Handelshögskolan utbildar fakultet från topprankade lärosäten

Universitetslärare från bl.a. Stern School of Business i New York, HEC i Paris, Bocconi i Milano och London Business School befinner sig just nu i Stockholm för att vidareutbilda sig. De följer en internationell utbildning kallad International Teachers Programme (ITP) som Handelshögskolan i Stockholm (HHS) står värd för.

– Under tio månader har drygt 30 deltagare från tolv olika nationer deltagit i programmet för att vässa sin kompetens och i förlängningen höja utbildningskvaliteten vid det egna lärosätet. Vi har fokuserat på användning av olika pedagogiska tekniker och teorier om lärande samt pedagogiskt ledarskap, säger Kristina Nilsson vid HHS, som tillsammans med Magnus Bild och Pär Mårtensson ansvarar för utbildningen.

Deltagarna har varit på plats i Stockholm sammanlagt 20 dagar under året och utöver detta har de arbetat med projektarbeten på hemmaplan, som de kompletterat med livliga diskussioner med andra deltagare via nätet. En av de deltagare som har haft längst väg till ITP i Stockholm är Pat Auger från Melbourne Business School i Australien.

– 48 timmar i flygplan för att kunna vara med på ITP är inte mycket jämfört med vad jag får ut av att vara med, t.ex. i form av nya kollegor och vänner för resten av livet, säger Pat.

ITP är en uppskattad utbildning både bland kursdeltagarna och bland dem som undervisar på programmet. Många av föreläsarna är internationellt erkända lärare eller har ledande befattningar vid toppskolor.

– Trots att de lärosäten som är representerade här är konkurrenter på den internationella utbildningsmarknaden, och tävlar om samma fakultet och studenter, är diskussionsklimatet mycket öppet och hjälpsamt. I mångt och mycket brottas vi med samma dilemman. Hur kan vi t.ex. höja kvaliteten i utbildningen och hur kan vi hantera balansen mellan forskning och undervisning?, säger Pär Mårtensson.

ITP startades av Harvard Business School men drivs sedan 30 år tillbaka av ett konsortium bestående av tio av världens ledande handelshögskolor, som samtliga kan leverera högkvalitativ pedagogisk utbildning riktad till internationell fakultet. Detta är andra gången Handelshögskolan i Stockholm står värd för programmet. Förra gången var i början av 1980-talet.

Kontaktinformation
Programansvariga för ITP, vid Handelshögskolan i Stockholm:

Magnus Bild, tel: 070-866 26 18
Pär Mårtensson, tel: 070-513 11 63
Kristina Nilsson, tel: 070-562 15 50

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera