Artikel från Karolinska Institutet
28 juni 2004

Läkemedel mot astma testas fel

Framtagning av läkemedel mot astma hindras genom att medicinerna testas på fel patientgrupp. Det menar en grupp forskare i en kommentar i veckans nummer av den medicinska tidskriften Nature Immunology.

Astma är en av de vanligaste orsakerna till sjukhusvistelse för barn och förekomsten av astma ökar hos barn och vuxna både i rika och fattigare länder. En substansgrupp som tagits fram mot astma under senare år är de så kallade TH2-antagonisterna. Dessa reglerar immunsvaret vid allergi och idén är att man med hjälp av TH2-antagonister kan hindra uppkomsten av astma. De kliniska studier som hittills genomförts har dock inte kunnat visa positiva effekter. Detta beror enligt forskarna på att läkemedlen inte testats på rätt patientgrupp.

– Idén med dessa läkemedel är att de ska hindra själva uppkomsten av astma. Att då testa medicinen på individer som redan utvecklat astma och sedan lägga ner läkemedelsutvecklingen när man inte ser positivt resultat är beklagligt. Istället bör man testa dessa substanser på den patientgrupp de är tänkta för, nämligen barn som ännu inte utvecklat astma, säger Bengt Björkstén, professor vid Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet och en av författarna till kommentaren.

Tidigare studier har visat att hälften av alla barn som får eksem eller födoämnesallergi redan som spädbarn, och som dessutom har föräldrar med astma, utvecklar astma när de blir äldre. Att hindra själva uppkomsten av astma hos dessa barn vore mycket värdefullt.

– Men eftersom barn är små läkemedelskonsumenter satsar få företag på att utveckla läkemedel för barn. Vi vill med vår kommentar starta en debatt för att förhindra att studier av TH2-antagonister läggs ner innan de testats i korrekt genomförda studier, säger Bengt Björkstén.


Publikation:
PG Holt, PD Sly, FD Martinez, ST Weiss, B Björkstén, E von Mutius & U Wahn. Drug development strategies for asthma: in search of a new paradigm Nature Immunology Vol 5 Nr 7 July 2004

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Bengt Björkstén Professor vid Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet. Tel: 08-524 869 56, 0150-34 30 45, Mobil 070-648 6956 E-post: bengt.bjorksten@cfa.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera