Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 juni 2004

KTHs Stora pris till Pelle Petterson

Pelle Petterson, båtdesigner med världsrenommé och svensk seglings portalfigur, får i år KTHs Stora Pris på 800 000 kronor. Maxibåtarna och Nimbus tillhör hans mest kända skapelser. Men också Volvos sportbilsklassiker P1800 bär hans signatur.

“Hans rika produktion kännetecknas av unika kombinationer av form och funktion, av vilka många har blivit klassiska begrepp inom svensk design. Speciellt har han blivit känd för sina bil- och båtkonstruktioner, som förknippas med vår och andras bild av Sverige”, skriver KTH i motiveringen.

Receptet bakom dessa framgångsrika konstruktioner är Pelle Pettersons djupa kunskaper om hav och segling som han skaffat sig under många år som kappseglare i världstoppen, förenat med gedigna designkunskaper. En kombination som har lett till familjebåtar med ovanligt goda seglingsegenskaper sida vid sida med extrema kappseglingsbåtar.
Det stora genombrottet fick Pelle Petterson 1971 med segelbåten Maxi77, en familjebåt i 8-metersklassen, och den första i raden av Maxibåtar.

Med en pappa som konstruerat Volvo PV444 och ett stenkast till havet i Kullavik söder om Göteborg, var segling och design tidigt naturliga val för Pelle Petterson. Designstudier i New York och Italien förenades med segling på hemmaplan. Efter flera framgångsrika år med Stjärnbåt, 50-talets stora svenska båtklass, fortsatte han med den internationellt mer gångbara klassen Starbåt. Med den blev det OS-brons 1964 och OS-silver 1972. Han har också flera VM-medaljer i Soling. 1977 deltog han i Americas´s Cup med tolvan “Sverige” som han själv designat.

Pelle Petterson, nu 72 år, är fortfarande mycket aktiv och en av hans senaste konstruktioner, 40-fotaren Swedish Match 40, ska vara tävlingsbåt i Swedish Match Tour 2004.

KTHs Stora Pris, som i år uppgår till 800 000 kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas svenska medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd.
Bland tidigare femtiotalet pristagare finns Lennart Nilsson, Evert Taube, Kerstin Fredga, Östen Mäkitalo, Håkan Lans, Bodil Jönsson och Arne Ljungqvist.
Priset delas ut vid KTHs installations- och promotionshögtid i Stockholms Stadshus, fredagen den 19 november.

Kontaktinformation
Magnus Myrén, Informationsenheten KTH, 08-790 7057
myren@admin.kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera