Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 juni 2004

Petrarca, förlåt

Medeltidens brev är ofta konstfulla och rör stora ämnen såsom religion och dygder. Man saknar ofta vardagen och triviala upplysningar om livet på medeltiden. Om sådana vardagliga brev handlar Gunilla Sävborgs nyligen framlagda avhandling i latin vid Insitutionen för klassiska språk, Stockholms universitet.

Francesco Petrarca är idag mest känd för sin kärlekslyrik. Men samtiden hyllade honom i hög grad för hans latinska brev som med stor retorisk konst behandlar tidens stora frågor. Han lät själv ge ut dem som litterära verk, samlade i bokform. De brev som ingår i anhandlingen gavs däremot ut under medeltiden. Det är brev till många vänner, författarkolleger som Boccaccio, och till andra personer – från privatpersoner till påvar och kejsare. Dessa brev bevarades till eftervärlden genom att mottagarna själva och kretsen kring Petrarca sparade och kopierade dem.

I breven beskriver Petrarca sina vardagssysslor, ber vänner om hjälp att föra in ändringar i hans texter, kommenterar dagspolitiken, stönar över livets elände, skriver rekommendationsbrev för sina, bekanta, uttrycker personliga känslor av sorg inför vänners och släktingars död. Sådant ansågs förr alltför trivialt för att kunna intressera en mer litterärt medveten publik, men i vår tid ger det oss en levande bild av en individ i en sedan länge svunnen tid. Men om Petrarca själv hade fått bestämma hade breven sannolikt förblivit outgivna.
Förlåt mig, Petrarca!

Doktorsavhandlingens titel: Epistole tardive di Francesco Petrarca. Edizione critica con introduzione e commento.

Gunilla Sävborg kan nås på tfn 08-717 70 55, eller e-post savborg@ebox.tninet.se

Doktorsavhandlingens titel: Epistole tardive di Francesco Petrarca. Edizione critica con introduzione e commento.

Gunilla Sävborg kan nås på tfn 08-717 70 55, eller e-post savborg@ebox.tninet.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera