Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 maj 2004

Jetmotorer, smarta oljor och innovationer för människor

I morgon torsdag är det dags för studenterna i årets Sirius-kurs att presentera sina resultat.Sirius är namnet på en avslutningskurs i kreativ produktframställning för de av Luleå tekniska universitets civilingenjörer som valt konstruktionsinriktningen.Och den årliga presentationen brukar bjuda på både fart, fläkt, snille och smak.

Några av projekten har vi presenterat tidigare i våras via våra pressmeddelanden, nu är det dags för våra studenter att presentera sina projekt också för andra studenter, universitetets anställda och förstås för sina uppdragsgivare – det vill säga de företag som Luleå tekniska universitet samarbetar med.

Några exempel på årets projekt:

* På uppdrag av Volvo Aero har en grupp civilingenjörsstudenter arbetat med vitala delar till nästa generations jetmotorer. Uppdraget har gått ut på att ta fram en lättviktskonstruktion till en av Volvos kärnprodukter, konstruktionen har i huvudsak tillverkats av kolfiberförstärkt polymerkomposit – ett mycket lätt material som i de här sammanhangen dessutom är helt nytt för både Volvo och många av deras konkurrenter.

* En annan grupp studenter har med hjälp av kreativa idéer, kraftfulla CAD-program, datorstödd tillverkning, omfattande FE-modellering och avancerade strömningsberäkningar undersökt allt från “hajskinnsbeläggningar” och smarta oljor till optimering av kopplingsgeometrier – allt för att hjälpa ett av Sveriges större industriföretag, Hägglund Drives.
* En tredje grupp studenter har arbetat i projektet “Design för välbefinnande”. Om människors behov fångas och tas tillvara kan tekniken hjälpa oss att må bättre. Tillasmmans med studenter vid Stanford University i Kalifornien och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm har Luleå-studenterna bland annat utvecklat dels en rullstol för vinterbruk, dels så kallade intelligenta system för hemmet som ökar möjligheten för äldre personer att bo kvar hemma längre.

Dag: Torsdagen den 13 maj
Tid: Klockan 14.00
Plats: B 192, stora hörsalen i B-huset (samma hus som Centrumrestaurangen och Receptionen)

Medias representanter hälsas varmt välkomna!

Upplysningar: Professor Lennart Karlsson, tel. 070-590 32 42, lennart.karlsson@ltu.se, Peter Jeppsson, tel. 070-544 71 51, peter.jeppsson@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@adm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera