Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 april 2004

Årets Kaufmanpris till professor Karl Swedberg

Karl Swedberg, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid kardiologisektionen inom Medicin Östra, belönas med det mycket förnäma Kaufmanpriset för sin forskning kring hjärtsvikt.

Det är Kaufmancentret för hjärtsviktsforskning vid amerikanska Cleveland Clinic Foundation som varje år delar ut priset till en person som “på ett oöverträffat sätt bidragit till förståelsen av hjärtsviktssjukdoms patofysiologi och till utvecklingen av nya behandlingsformer”. Cleveland Clinics är USA:s ledande center för behandling av hjärtsjukdomar.

Karl Swedberg har deltagit i eller varit ledare för ett flertal stora forskningsprojekt under åren, med namn som CONSENCUS, COMET, VALIANT, SADH(E)ART, MOXSE med flera. Under 2003 fick CHARM-studien stor internationell uppmärksamhet, bland annat med fyra artiklar i samma nummer av den ansedda medicinska tidskriften Lancet. Två av dessa artiklar röstades också fram på tidskriftens 20-i-topp-lista bland alla publicerade studier under 2003.

Kaufmanpriset delas ut vid en ceremoni vid Kaufman Center for Heart Failure i Cleveland, USA i oktober i år. Priset instiftades 1997 av George och Linda Kaufman efter att George Kaufman själv vårdats för svår hjärtsvikt och genomgått en hjärttransplantation vid Cleveland Clinic Foundation sommaren 1995. Priset utgörs av en statyett som symboliserar utbildning, framåtskridande och det eviga intellektet.

Karl Swedberg arbetar sedan 1979 vid Medicin Östra. Han var chef för hjärtsektionen 1985-1993, verksamhetschef för medicinkliniken 1994-1998 och chef för Östra sjukhusets centralklinik 1995-1996. Han ingår för närvarande i en expertgrupp inom Europeiska kardiolog-föreningen för framtagande av riktlinjer för diagnos och behandling av hjärtsvikt. Från första januari 2005 kommer Karl Swedberg att fungera som chefredaktör för tidskriften European Journal of Heart Failure som därmed flyttar sitt centrum till Göteborg.

Karl Swedberg nås på telefon 0707-14 47 47.

För bild på Karl Swedberg kontakta Ulrika Lundin på ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Mer information kring Karl Swedberg och det nu aktuella priset kan fås t ex via internet på adresserna:

www.sahlgrenska.se, www.thelancet.com

www.sahlgrenska.gu.se, www.escardio.org

www.clevelandclinic.org/heartcenter/

Ulf Gustafsson, informationssekreterare

SU/Område Östra

telefon: 031-343 53 26

mobiltelefon: 0705-54 37 90

e-post: ulf.gustafsson@vgregion.se

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera