Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 april 2004

Pressinbjudan från KTH: Storebror ser dig – debatt om övervakning 224

Debatt: Storebror ser dig Torsdag den 22 april, kl 14:15 på KTH

Känner du dig ÖVERVAKAD? På torget, i butiken, i taxibilen och på vägen kan det finnas en kamera som registrerar vad du gör eller hur du kör. Via dina betalkort noteras dina inköp när du handlar mat, sprit eller bensin. Dina mobilsamtal kan spåras, e-posten läsas av din arbetsgivare och dina Internetuppkopplingar kartläggas.

Samtidigt som övervakning blir en allt nödvändigare del för vår och samhällets säkerhet, påverkar den också den personliga integriteten och är således en viktig demokratifråga, som ständigt måste diskuteras och prövas. Vid denna debatt på KTH vill vi belysa den alltmer ökande övervakningen i samhället och konsekvenserna av denna för medborgarna. Både positiva och negativa aspekter av övervakning ska lyftas fram.

Debattpanel: · Sten Heckscher, rikspolischef och f d näringsminister · Pär Ström, IT-strateg och författare till boken “Övervakad” · Professor Sven-Ove Hansson samt doktoranderna Elin Palm och Anders Persson som presenterar projektet “Övervakningsetik” vid KTHs Filosofienhet.

Moderator: Rektor Anders Flodström Plats: Sal D1, Lindstedtsvägen 17, KTH Datum och tid: Torsdagen den 22 april kl 14.15-ca 16.00

Kontaktinformation
Mer Information: Olle Blomqvist, e-post: olleb@kth.se , tel: 08-790 81 89

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera