Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 april 2004

Programmerbar radio förenklar mobiltelefonen

Mobiltelefonen blir alltmer komplicerad. Ett skäl är att det krävs en radio för varje standard, GSM, 3G och WLAN. En enklare lösning, en radio som kan programmeras för att täcka alla standarder, utvecklas nu inom forskningscentret Stringent vid Linköpings universitet.

– Vi har tagit fram tre koncept som tillsammans kan nå målet, den programvarudefinierade radion, säger centrets chef, professor Christer Svensson.

De tre delarna är:
1. Brett avstämbara lågbrusförstärkare, som förstärker den svaga antennsignalen.

2. En ny typ av högfrekvensdel, med uppgift att omforma den höga bärvågsfrekvensen till en betydligt lägre datahastighet utan att förlora nyttig information eller blanda in störande signaler. Till skillnad från en konventionell radio kan man här ta emot signaler med mycket varierande bärfrekvens och med olika bandbredd. Det unika är att datahastigheten reduceras före analogdigitalomvandlingen, som annars blir mycket dyrbar och strömslukande.

3. En basbandsprocessor som kan programmeras till olika standarder efter behov. I dag görs detta med en krets som är skräddarsydd för en viss standard, till exempel GSM.

Lågbrusförstäkaren och högfrekvensdelen finns redan som prototyper i form av fungerande kiselchips.

Stringent (Strategic Integrated Electronic Systems Research) är Sveriges största elektronikforskningscentrum med ett 50-tal forskare och doktorander inom elektroniska komponenter, datorteknik, elektroniksystem och inbyggda system. Målen med verksamheten är att omsätta komplexa idéer till kisel, att förbättra effektiviteten i inbyggda system och att minska utvecklingstiderna. För basfinansieringen står Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).

Det första årets verksamhet har lett till ytterligare intressanta forskningsresultat:

• Nya metoder att fördela arbetsuppgifter på kontrolldatorer, vilket ger ökad effektivitet och säkerhet i datahanteringen i exempelvis bilar.

• Effektivare hantering av nätverksprotokoll i nätverksprocesser.

• Nya konstruktionsmetoder för effektiva digitala filter, en teknik med användning inom radio- och satellitkommunikation.

Kontaktinformation
Professor Christer Svensson, 013-281223 eller 0705-281223, e-post chs@isy.liu.se

Professor Atila Alvandpour, 013-285818 eller 0708-485818, e-post atila@isy.liu.se

Prof. Dake Liu, tel 013-281256 eller 0702-681256, e-post dake@isy.liu.se

Centrets hemsida har adressen www.ida.liu.se/~eslab/stringent/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera