Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 mars 2004

Vad gör egentligen en ingenjör?

Vad gör egentligen en civilingenjör? Inte ens de som läser till en sådan kan alltid svara på den frågan.

För att råda bot på den bristen drivs ett nytt projekt på LTH. Studenten Martin Englund, studierådsordförande i teknisk fysik, drog igång det och har nu fått LTH-ledningens stöd för att utvidga det.
Det är nämligen viktigt att sprida ljus över ingenjörsyrket inför såväl gymnasieelever som högskolestudenter. Nu efterlyser Martin Englund ingenjörer som vill berätta om just sitt arbete!
Martin har under mer än en termin presenterat “Veckans F:are” på F-studenternas hemsida: www.fsek.lth.se/srf/veckans/ Där kan man se hur varierade uppgifter som väntar på ingenjörer av vilka alla inte ens är F:are (teknisk fysik) eller har läst på LTH. Man kan också läsa om ingenjörernas tankar “i backspegeln” om sin utbildning. Kemi- och väg- och vattenstudenterna har redan följt efter i samma spår. Nu ska uppdraget breddas till alla sorters civil- och högskoleingenjörer.
– Man hör ofta klyschor om att betygen saknar betydelse och att man så småningom sällan jobbar med det man utbildat sig för. Klyschorna verkar faktiskt stämma, säger Martin Englund. Däremot stämmer inte alls fördomen att ingenjören sitter ensam i ett kontor och forskar. De flesta arbetar i grupper och projekt och syns mycket ute i samhället.
Martins mål är att till 1 november samla ihop en hel katalog med exempel på vad civil–ingenjörer gör. Katalogen ska delas ut till studievägledare på gymnasieskolor i landet. Även studenterna på LTH ska få den. Ingenjörernas arbetsgivare förväntas hjälpa till med tryckkostnaden medan LTH sköter distributionen.
Martin finns på: ingenjoren@tlth.lth.se

Frågor besvaras av Martin Englund, tel: 0709-16 79 05, epost: ingenjoren@tlth.lth.se

Kontaktinformation
Frågor besvaras av Martin Englund, tel: 0709-16 79 05, epost: ingenjoren@tlth.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera