Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 mars 2004

Pris för feministisk forskning

T.O.R.A är en nystartad förening vid Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet vars syfte är att varje år första lördagen i mars dela ut priset TORA-Taggen.

Priset skall gå till en feministisk forskare vars forskning bedöms irritera den patriarkala ordningen, dvs. vara som en Tagg i Ordningens RumpA. Pristagaren skall vidare identifiera sig själv som kvinna.

Priset består av en statyett i form av en gyllene tagg.

Feministföreningen T.O.R.A delade lördagen den 6 mars ut TORA-Taggen till professor Maud Eduards med motiveringen:
Mottagaren av årets TORA-tagg har under lång tid bedrivit forskning som stör och irriterar den rådande patriarkala ordningen. Hon har envist stått fast vid positionen att kvinnors politiska handlingar gör skillnad, och att rättigheter är något som kvinnor kollektivt måste erövra. Hon har också till vår förtjusning och patriarkatets fasa placerat frågan om huruvida män finns på den akademiska (och politiska) dagordningen.

Om pristagaren: Professor Maud Eduards är verksam vid Statsvetenskapliga institutionen. Hon har främst forskat om kvinnors politiska organisering och om kvinnors villkor för politiskt handlande. På senare tid har hon gett ut boken “Förbjuden handling” (Liber, 2001) och medverkat i “Än män då?” (Atlas Akademi, 2004). För närvarande arbetar hon med frågor om våld mot kvinnor i krig och fred, där hon bland annat har skrivit om 11 september ur ett feministiskt perspektiv. Hon skriver också på en bok om den svenska kvinnorörelsen under det senaste seklet.
Professor Maud Eduards har varit den drivande kraften i att bygga upp en feministisk forskningsmiljö vid Statsvetenskapliga institutionen. Med tre professorer, flera disputerade forskare och ett antal doktorander utgör denna miljö en unik och framstående miljö för feministisk statsvetenskaplig forskning.


För ytterligare information kontakta Ulrika Thomsson, ordförande, tfn 08-16 30 80, e-post: ulrika.thomsson@statsvet.su.se eller Maria Jansson, informationsansvarig, tfn 08-16 26 2 6, e-post: maria.jansson@statsvet.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera