Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 februari 2004

Vad har Göran Lindahl, Maud Olofsson och Umeå IK gemensamt?

Jo, de finns med på programmet när Umeå universitet bjuder in till det årliga evenemanget Kunskapsnoden på Grand Hôtel den 4 februari.

Kunskapsnoden hålls i samband med de väletablerade Västerbottensveckorna på Grand Hôtel. I fokus för årets nod står det nordliga rummet som är ett av Umeå universitets sju prioriterade forskningsområden.

Frågor rörande det nordskandinaviska området, dvs. de nordliga delarna av Norge, Sverige och Finland står i centrum för forskningsområdet. En tyngdpunkt ligger på den kreativa och skapande människan. Det kan handla om innovatörer, visionärer och andra nyskapare och “normbrytare”.

Göran Lindahl, hedersdoktor vid Umeå universitet och ordförande för Sony Group in Europe kommer under kvällen att dela med sig av sina tankar om det nordliga kunskapsrummet. Maud Olofsson, partiledare centerpartiet, talar om norra Sverige i ett globalt perspektiv och professor Lars-Erik Edlund om myter och sanningar om det nordliga rummet. Forskningen inom området har visat att en hel del av det kulturarv vi tagit för givet inte alls stämmer.

Dessutom kommer Roland Arnqvist, fotbollsansvarig för Umeå IK, berätta om det målmedvetna arbetet bakom klubbens framgångar. Kvällen inleds med Umeå universitets nya styrelseordförande Birgitta Johansson-Hedberg och avslutas med framtidsbilder av Inge-Bert Täljedal, rektor vid Umeå universitet.

Bland de inbjudna gästerna finns företrädare för näringsliv, offentlig förvaltning, medier, politik och andra med intresse för kunskap och utveckling.

PROGRAM
17.30 Fördrink i Kinarummet och Oscarsalongen

Seminarium i Royals festvåning. Ingång Grand Hotel: Royals entré, Stallgatan 6

18.15 Välkomna, Birgitta Johansson-Hedberg, ordförande Umeå universitets styrelse

18.20 Norra Sverige i Europa och världen, Maud Olofsson, partiledare, Centerpartiet

18.40 Reflektioner kring det nordliga kunskapsrummet, Göran Lindahl, ordförande, Sony Group in Europe

19.00 Umeå IK:s framgångssaga, Roland Arnqvist, fotbollsansvarig, Umeå IK

19.15 Det nordliga rummet i myt och verklighet, Lars-Erik Edlund, dekanus, Humanistiska fakulteten, Umeå universitet

19.30 Framåt med Umeå universitet! Inge-Bert Täljedal, rektor Umeå universitet

Media hälsas välkomna!

Kontaktperson: Christina Skogberg, ansvarig projektledare
Tel: 070-668 65 22

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera