Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 januari 2004

Alvers och trollkarlars tungomål – om konstruerade språk i Tolkiens sagovärld

Nu drar Kulturuniversitetet igång, den här våren kanske mer vässat än tidigare säsonger.Kulturuniversitetet drivs som en del av universitetets verksamhet, vi anser helt enkelt att vi som lärosäte har ett speciellt ansvar för att bidra till att människor får redskap för reflektion och ifrågasättande.Vår publik får ofta möta begreppet “tänk själv” – ord som väl beskriver både det akademiska förhållningssättet och Kulturuniversitetet: En fri tanke, en kritisk granskng och en vilja till analys.

Höstens publiksiffror var minst sagt fantastiska – inte sedan Nobeljubileet har så många besökare styrt stegen till Kulturuniversitetets alla arrangemang som numera rymmer det mesta från mer “traditionella” populärvetenskapliga föreläsningar och så kallade Vetenskapssallader, via kulturcaféer och konserter till konstvandringar och konstutställningar.

Våren inleds i Tolkiens tecken.
Språkvetaren och tolken Ann-Sofie Gyllenhaal har stor kunskap om språken i Tolkiens böcker och i de filmer som baserats på dem. Det handlar om alv-latinet Quenya och det mer levande umgängesspråket Sindarin, språk som båda talas i Sagan om ringen-filmerna. Att filmerna inneburit att många fått upp ögonen för dessa språk är självklart den direkta ingången till valet av föreläsningstema, ett tema som förhoppningsvis kommer att locka en lite yngre publik till universitetet.

Det stora temat för våren är universum och kosmos – i tre olika föreläsningar kommer ämnet att belysas ur flera synvinklar av Johan Hansson, universitetslektor i fysik i Luleå.
Ofta glömmer vi bort att vi själva också är en del av universum och att vi människor därför kan sägas vara en sorts rymdvarelser …
Och om man tror på teorin att universum föddes i “the big bang” – hur ser då teorierna för ett eventuellt slut och universums död ut? Vad är kvasarer och pulsarer och varför är svarta hål svarta?
En annan intressant fråga är givetvis den om det finns liv på andra planeter och om “vårt” universum är det enda. Eller ingår vi i själva verket i ett i dag oöverskådligt system av världar?

Vidare kommer Kulturuniversitetet att uppmärksamma Harry Martinsson-jubiléet, arrangera en konstvandring utomhus bland universitetets alla skulpturer och ge alla intresserade möjlighet att lyssna till den nyutnämnde hedersdoktorn Hans Leygraf som ger sin installationsföreläsning i form av en konsert – pianist och tonsättare som han ju är.

Hela Kulturuniversitetets program hittar du via vår hemsida – www.luth.se – klicka på Kulturuniversitetets egen ingång.

Upplysningar: Verksamhetsansvarig Soy Lundqvist, tel. 0920-49 16 06, 070-527 29 11 eller pressansvarig Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@adm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera