Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 januari 2004

Ny tarmsjukdom kartlagd av Örebroforskare

Mikroskopisk kolit är en nyupptäckt inflammatorisk tarmsjukdom, som finns i två olika sorter, lymfocytär kolit och kollagen kolit. I Örebro ligger man mycket långt framme vad gäller forskning kring sjukdomarna och Martin Olesen är en av de första i landet att disputera i ämnet då han lägger fram sin avhandling vid Universitetssjukhuset Örebro.

Sjukdomen är svår att upptäcka på grund av att tarmslemhinnan oftast ser helt normal ut vid en traditionell undersökning av tjocktarmen, så kallad koloskopi. Men med hjälp av vävnadsprover och mikroskopiska analyser har Örebroforskarna ändå lyckats kartlägga sjukdomens utbredning.

– Vår studie av nyinsjuknandet i mikroskopisk kolit visade att sjukdomstillstånden är betydligt vanligare än man tidigare trott, säger Martin. Mikroskopiska koliter förekom hos tio procent av alla som undersöktes med koloskopi på grund av diarré och hos tjugo procent av de som var över 70 år. Det betyder att mikroskopisk kolit är lika vanlig som den etablerade tarmsjukdomen ulcerös kolit.

Orsakerna till lymfocytär kolit är sannolikt många. Hos en tiondel av patienterna finns misstankar om att läkemedel som satts in som behandling för någon annan sjukdom orsakat insjuknandet. Man har också sett tecken på infektionsutlöst sjukdom och att ärftlighet har betydelse.

– Vi fann en ökad produktion av kväveoxid i tarmen vid både kollagen- och lymfocytär kolit, berättar Martin. Det visade sig också att det finns ett samband mellan sjukdomsaktiviteten och koncentrationen av kväveoxid. En teori är då att läkemedel som minskar produktionen av kväveoxid i tarmen kan hjälpa patienter med mikroskopisk kolit.

För mer information kontakta Martin Olesen på telefon 0709-35 54 05

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera