Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 december 2003

Ett “slurp” säger mer än tio pip

Naturliga varningsljud kan bli framtiden i flygplan och kanske även i bilar. Ett “slurp” när bränslet håller på att ta slut fungerar bättre än ett entonigt pipande. Pernilla Ulfvengren har i sin avhandling undersökt hur varningsljud fungerar, hur vi associerar ljuden och hur man kan ta fram nya varningsljud.

I en flygcockpit finns ett stort antal olika larmenheter. Om något händer med planet kanske tjugo larm går igång samtidigt, lampor blinkar och en mängd olika pipljud signalerar med hög ljudstyrka. Larmen behövs naturligtvis, men de kan också förvirra piloten när det blir för många att hålla reda på samtidigt och man måste komma ihåg vad alla ljud och signaler betyder. Ett problem som varit känt sen ganska länge.

Med detta i tankarna började Pernilla att doktorera. Att designa larmsystem ligger inom fältet cognitive engineering, teknikforskning anpassad efter hur hjärnan uppfattar olika typer av information. Design av datagränssnitt är ett annat område där cognitive engineering har stor betydelse.

Snart fann Pernilla att varningsljuden forskningsmässigt var helt underutvecklade jämfört med till exempel visuella varningstecken. Larmljud har tekniskt sett varit mer eller mindre likadana i många år. Det är tongeneratorer som skapar enkla ljudpulser med olika frekvenser. Hög ljudstyrka och hög frekvens har varit modellen. Det fungerar bra när det finns ett eller två möjliga larm, men problemen uppstår när det blir en osammanhängande kakafoni av olika pip.

Så Pernilla började undersöka hur vi associerar vissa ljud som är mer naturliga, i bemärkelsen att vi har stött på dem förut, och om det blir lättare att komma ihåg dem när man ger dem vissa betydelser. Hon fann att det var lättare att komma ihåg vad ett larmljud betydde om man kunde associera det med något känt och det var också mycket lättare för folk att skilja på fler typer av ljud. Ungefär på samma sätt som det är lättare att skilja på många olika ansikten än på många likartade bilder på intetsägande mönster.
Avhandlingens syfte är helt enkelt att beskriva en metod för hur man kan gå till väga inom industrin när man ska designa ljud som ska beskriva olika funktioner.

Avhandlingens namn: Design of natural warning sounds i human-machine systems
Industriell arbetsvetenskap.
Tid och plats: fredag 19 december, kl14.00, sal E1, Lindstedtsvägen 3

Kontaktinformation
Kontaktpersoner: Pernilla Ulfvengren, 070-787 09 06, 08 790 84 83,

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera