Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 december 2003

Svält ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

En ny epidemiologisk studie visar att personer som utsätts för svält riskerar att få problem med hjärt- och kärlsjukdomar längre fram i livet.

Studien undersökte 4000 ryska män från S:t Petersburg, som överlevde belägringen av Leningrad (idag S:t Petersburg) under andra världskriget. Medicinska undersökningar gjorda tre och sex decennier efter kriget visar att männen, som vid belägringen var mellan 6 och 26 år, hade ett generellt högre blodtryck. Dödligheten till följd av hjärt- och kärlsjukdom, i synnerhet slaganfall (stroke), var också förhöjd.

– Vår teori är att den ökade risken för hjärt- och kärlkomplikationer beror på den långvariga svälten som männen utsattes för under belägringen, säger Pär Sparén, forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och forskningsledare för studien. Studien genomfördes i samarbete med Denny Vagerö vid CHESS, Stockholms universitet och Dimitri Shestov vid S:t Petersburgs universitet.

Allra högst tros risken vara om svältperioden inträffar i puberteten. Resultaten är oroväckande, anser Pär Sparén. Krig och svält är fortfarande vanliga företeelser och hälsokonsekvenserna för de som drabbas kan sträcka sig mer än ett halvt sekel framåt i tiden.

De nya rönen är publicerade Online i den medicinska tidskriften British Medical Journal,
se: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/abstract/bmj.37942.603970.9Av1?eaf.

Publikation
Long term mortility after starvation during the Leningrad Siege: prospective cohort study.
Sparen P, Vågerö D, Shestov DB, Plavinskaja S, Parfenova N, Hopitar V, Paturot, Galanti MR

För mer information kontakta
Dr. Pär Sparén, Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet
tel. 08-524 8610 eller mail: par.sparen@meb.ki.se
alternativt
Professor Denny Vågerö, CHESS, Stockholms universitet
tel. 08-162 313 eller mail: denny.vagero@chess.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera