Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 december 2003

Virtuell produktion sparar pengar

En produkt som är kvalitetssäkrad innan den ens kommer ut på marknaden. En metod som sparar pengar, tid och ökar konkurrenskraften. Inte illa va?!

Komponenter i flygindustrin är ofta dyra såväl att utveckla som att tillverka och de görs av material med hög hållfasthet och har komplexa former.

I doktorsavhandlingen Validation of models for welding and post weld heat treatment in product development of aerospace components av Daniel Berglund beskrivs en modell där man kan tillverka komponenterna virtuellt i en dator. De utsätts för verklighetstrogna situationer och både komponenterna och tillverkningsmetoden vidareutvecklas innan man gör själva prototypen. Resultatet blir en produkt som är kvalitetssäkrad innan den börjar tillverkas kommersiellt.

Flygindustrin är konkurrensutsatt och den metod som forskarna i Luleå har tagit fram kräver mindre tid för att producera nya komponenter och därigenom sparar man pengar.
I dag är den virtuella metoden komplicerad och kräver expertkunskap men modellen är under utveckling. I framtiden är det inte heller bara komponenter till flygindustrin som ska kunna skapas på detta sätt.

Daniel Berglund kommer från Piteå och har tidigare tagit sin licentiatexamen vid Luleå tekniska universtiet. De senaste åren har han arbetat på Volvo Aero i Trollhättan där han bedrivit sin forskning. Idag arbetar Daniel Berglund på SSAB Hardtech i Luleå.
Han disputerar den 10 december.

Upplysningar: Daniel Berglund, tel. 0920-737 24, daniel.berglund@hardtech.ssab.se eller informatör Sofia Eriksson, tel. 0920- 49 16 73, 070-214 71 73, sofia.eriksson@adm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera