Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 november 2003

Reumatism: Tidig upptäckt viktig

En tidig upptäckt och behandling av ledinflammation är viktig för att hämma förloppet och motverka funktionsnedsättning, men även för att minska kostnader för sjukskrivning.

Det framgår av en studie från 1999-2000 som redovisas i Maria Söderlins doktorsavhandling vid Linköpings universitet. Syftet var att undersöka incidensen (andelen nya sjukdomsfall) under ett år, infektioner som bidragande orsak till ledinflammationer, vårdkostnader, och två biologiska markörer.

Studien som genomfördes i Landstinget Kronoberg visar att samhällets kostnader för en patient med reumatoid artrit (ledgångsreumatism) redan under det första halvåret från sjukdomsdebuten var 37 000 kronor. För landstingets samtliga 151 patienter med tidig artrit var kostnaden 4,3 miljoner kronor under de första 5-8 månaderna.

Av 100 000 vuxna invånare insjuknade 115 personer på ett år i någon form av ledinflammation. Av en grupp på 71 patienter som haft symtom i högst tre månader hade hälften tecken på en föregående infektion, framförallt i magen och tarmen. Hos patienter med föregående infektion gick ledinflammationen tillbaka betydligt oftare än hos andra.

I en patientgrupp (så kallad kohort) på Växjö Centrallasarett, där Maria Söderlin är överläkare, testades också två biologiska markörer på 69 patienter med tidig ledinflammation. Det visade sig att antikroppar av typen anti-CCP kan diagnosticera ledgångsreumatism med hög specificitet. Broskmolekylen COMP hittades i förhöjda halter i alla diagnosgrupper, men även hos friska blodgivare.

Avhandlingen heter “A population-based study on early arthritis in southern Sweden. Incidence, preceding infections, diagnostic markers and economic burden”.

Kontaktinformation
Maria Söderlin nås på tel 0470-588000 eller
via epost maria.soderlin@bredband.net.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera