Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 november 2003

Östrogenbehandling lindrar kvinnors ledgångsreumatism

Vanlig hormonersättningsbehandling med östrogen och gulkroppshormon lindrar reumatisk sjukdom hos kvinnor. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin där 88 kvinnor med ledgångsreumatism har undersökts.

I studien lottades hälften av kvinnorna till behandling med östrogen, kalcium och D-vitamin, medan kontrollgruppen enbart fick behandling med kalcium och D-vitamin. Hos de östrogenbehandlade patienterna minskade den reumatiska inflammationen, sänkan gick ned, blodvärdet förbättrades samtidigt som bentätheten ökade. Dessutom hade östrogenbehandling en skyddande effekt på ledförstörelsen hos patienter med tilltagande ledskador. Behandlingen fungerade bra och inga allvarliga biverkningar uppkom.

Förekomsten av benskörheten är kraftigt förhöjd hos medelålders och äldre kvinnliga reumatiker. I klimakteriet minskar östrogenproduktionen vilket leder till att benomsättningen kommer i obalans med minskad bentäthet om följd. Studiens resultat visar att östrogenbehandling kan återställa balansen. De positiva effekterna av östrogenbehandlingen kan sammanhänga med minskning av sIL-6R, ett ämne som bidrar till den reumatiska inflammationen och till benskörhet, och ökning av IGF-1, en tillväxtfaktor som stimulerar benbildningen.

Slutsatsen som dras i avhandlingen är att östrogenbehandling kan rekommenderas som tilläggsbehandling vid ledgångsreumatism efter en individuell bedömning med hänsyn till de numera omdiskuterade riskerna med sådan behandling.

För mer information kontakta:
Leg läkare Helena Forsblad d’Elia, telefon: 031-342 47 69, mobiltelefon: 0734-08 85 05, e-post: helena.forsblad@rheuma.gu.se

Handledare:
Professor Hans Carlsten, telefon: 031-342 40 17, mobiltelefon: 0733-82 16 01,
e-post: hans.carlsten@immuno.gu.se

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, institutionen för invärtesmedicin, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning
Avhandlingens titel: Hormone Replacement Therapy in Reumatoid Arthritis
Avhandlingen är försvarad.

Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
telefon: 031-773 38 69
mobiltelefon: 070-775 88 51
e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
telefon: 031-773 38 69
mobiltelefon: 070-775 88 51
e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera