Tema

Antikroppar avslöjar ledgångsreumatism innan den brutit ut

Nu kan patienter med reumatoid artrit (RA) få sin diagnos betydligt tidigare, och därmed blir chansen större till lyckad behandling. Det är konsekvensen av nya rön gjorda av professor Solbritt Rantapää-Dahlqvists forskningsgrupp vid Enheten för reumatologi, Institutionen för folkhäla och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Reumatoid artrit, även känt som ledgångsreumatism, är en svår sjukdom där kroppens immunförsvar angriper det kroppsegna ledbrosket. Sjukdomen leder i många fall till svåra smärtor och förstörda leder, framför allt i händernas och fingrarna. Ärftliga faktorer har visat sig ha betydelse för sjukdomsförloppet.

Upptäckten att patienter med reumatoid artrit utvecklar antikroppar mot citrullin (CCP) flera år innan sjukdomen debuterar innebär ett nytt sätt att diagnosticera sjukdomen långt innan den faktiskt bryter ut. Därmed kan behandling inledas redan innan patienten fått några symtom, genom så kallad screening av medelålders personer med RA i släkten.

Rantapää-Dahlqvists studie är publicerad i oktobernumret av Arthritis & Rheumatism, som är den högst rankade reumatologitidskriften i världen. Artikelns titel är ”Antibodies against Cyclic Citrullinated Peptide (CCP) and Immunoglobulin-A Rheumatoid Factor predict the development of Rheumatoid Arthritis, och den har redan rönt stor uppmärksamhet internationellt. Bland annat har den högt ansedda medicinska tidskriften British Medical Journal skrivit en resumé av artikeln, och Reuters medicinska korrespondent Carla Gale har visat intresse för upptäckten.

Medförfattare till artikeln är Ben AW de Jong, Ewa Berglin, Göran Hallmans, Göran Wadell, Hans Stenlund, Ulf Sundin och Walther J. van Venrooij.

En högupplöst bild på Solbritt Rantapää-Dahlqvist kan laddas hem från http://www.umu.se/infoenheten/promotion/arshogtid.html

Kontaktinformation
För mer information, kontakta professor Solbritt Rantapää-Dahlqvist, på telefon 090-785 17 29, eller e-post Solbritt.Rantapaa.Dahlqvist@medicin.umu.se

Antikroppar avslöjar ledgångsreumatism innan den brutit ut

 lästid ~ 1 min