Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 oktober 2003

Ny medicin för långtidsbehandling av blodproppar

I senaste numret av New England Journal of Medicine (NEJM) presenterar docent Sam Schulman, överläkare på KS, en ny blodproppslösande och förebyggande medicin som kan ersätta Waran.

Det är trombinhämmaren ximelagatran från AstraZeneca som testats på patienter med venös tromboembolism – blodpropp i benets vener eller i lungan.

I en multicenterstudie, som gick över hela världen fick patienter, som redan hade behandlats med Waran eller motsvarande i ett halvt år, antingen ximelagatran i tabletter eller sockerpiller i ytterligare ett och ett halvt år.

– Med ximelagatranet minskade vi risken för nytt insjuknande med ca 85 procent, vilket är vad man även uppnår med Waran, utan att få ett ökat antal blödningar, i synnerhet inte fler allvarliga blödningar, säger Sam Schulman.

Patienterna behövde inte gå och ta regelbundna blodprover, för att kontrollera effekten, som man ju behöver göra med Waran, och de kunde äta vad de ville, vilket kan vara ett problem med Waran.

– Dessa resultat är mycket lovande, och innebär att livet kan bli betydligt enklare för patienter som är i behov av långvarigt skydd mot nya blodproppar, menar Sam Schulman.

Kontaktinformation
Sam Schulman, överläkare vid koagulationsmottagningen, Centrum för Hematologi, Karolinska Sjukhuset.
Telefon 08-517 722 80. Mobil 070-495 56 84.

Referens: New England Journal of Medicine 2003; 349:1713-21

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera