Tema

Att tämja ett bakteriegift

Giftverkan hos en bakterie som är livsfarlig för människor med nedsatt immunförsvar står i fokus för den avhandling som Maria Henriksson försvarar vid Umeå universitet fredagen den 31 oktober.

Pseudomonas aeruginosa är en bakterie som orsakar allvarliga infektioner hos t.ex. patienter med stora brännskador, leukemi eller aids. Personer med den ärftliga sjukdomen cystisk fibros får ofta kroniska lunginfektioner av bakterien och det leder många fall till döden. Är man frisk klarar kroppen själv av att ta hand om bakterien och man blir inte sjuk. Den här bakterien kan hittas nästan överallt, i vatten och jord, vilket gör att den är mycket svår att undvika. Den är dessutom motståndskraftig mot de flesta antibiotika och en infektion är därför svår att bota. Pseudomonas aeruginosa producerar en mängd olika giftämnen som den använder sig av under infektionen. Ett av dessa toxiner kallas Exoenzym S och dess aktivitet har studerats i avhandlingen.

Exoenzym S förs in i våra celler från bakterien med en apparat som kan liknas vid en spruta. Effekten är dramatisk när giftet kommit in och efter ett tag dör cellen. I avhandlingen redovisas experiment som visat att Exoenzym S attackerar en mängd av kroppens s.k. Ras-proteiner, vilket leder till att cellens överlevnadssignaler stoppas och cellen dör. Giftet angriper även proteiner som upprätthåller cellskelettet, Rho-proteiner, vilket leder till att skelettet kollapsar och cellens struktur förstörs.

Exoenzym S använder ett av kroppens proteiner som hjälpmedel för att kunna fungera som toxin. Detta protein kallas 14-3-3 och i vanliga fall binder det till molekyler som har en fosfatgrupp kopplad till sig. Exoenzym S har ingen fosfatgrupp, men kan ändå binda 14-3-3 på ett hittills okänt sätt. Proteiner är uppbyggda av aminosyror och avhandlingen beskriver upptäckten av de speciella aminosyror på ytan av Exoenzym S som binder till 14-3-3. Förstörs denna yta är inte Exoenzym S toxisk längre. Resultaten ger en viktig pusselbit i förståelsen för sjukdomsmekanismen hos Pseudomonas aeruginosa.

Avhandlingen läggs fram vid Inst. för molekylärbiologi och har titeln Cellular target of Pseudomonas aeruginosa toxin Exoenzyme S. Svensk titel: Målproteiner i människocellen för bakterien Pseudomonas aeruginosas toxin Exoenzym S.
Disputationen äger rum kl. 9.00 i hörsal Betula, byggnad 6M, Norrlands Universitetssjukhus.
Fakultetsopponent är professor Lars Rönnstrand, Experimentell klinisk kemi, Lunds Universitet/Malmö allmänna sjukhus.

Kontaktinformation
Avhandlingen är elektroniskt publicerad och kan läsas på
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-121

Maria Henriksson, som är uppvuxen i Piteå har utfört sin forskning vid Umeå universitet. Hon kan nås på tel. 090-785 12 89, e-post: mailto:Maria.Henriksson@medbio.umu.se

Att tämja ett bakteriegift

 lästid ~ 2 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here