Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 oktober 2003

Pressmeddelande från KVA och VR: Mediebilden av Nobelprisen i utlandet

Helgonförklarade kändisar eller respekterade forskare? Bilden av Nobelpristagarna kan se väldigt olika ut i utländska medier. Det visar en pågående studie av den italienska medieforskaren Massimiano Bucchi från universitetet i Trento.

– Nobelpriset uppmärksammas inte bara i samband med utnämningen av pristagarna. De framställs ofta som personer med hög status och uttalar sig som experter i kontroversiella frågor, som till exempel om genteknik och stamceller – ämnen som inte alltid ligger inom deras eget fält.

Massimiano Bucchi är sociolog vid universitetet i Trento och har undersökt mediebilden av Nobelpriset i italienska Il Corriere dela Serra och brittiska The Times under åren 2000-2001. Forskningsprojektet som är det första i sitt slag studerar i vilka sammanhang priset och pristagarna uppmärksammas presenterades på ett presseminarium måndagen den 6 oktober på Nobelmuseet – samma vecka som Nobelpristagarna för år 2003 offentliggörs.

Personkulten kring Nobelpristagarna är mest tydlig i Il Corriere dela Serra. Framför allt de italienska pristagarna framställas som kändisar och vimlar med olika kulturpersonligheter. Massimiano Bucchi påpekar att ceremonin kring Nobelpriset är viktig för uppmärksamheten. Även om det inte skrivs så mycket om just den, bidrar ceremonin till den höga status pristagarna får. – De ses som exceptionella personer med unika egenskaper. Faktiskt har utnämningen av Nobelpristagarna flera likheter med hur nya helgon utses, förklarar han. I brittisk press är uppmärksamheten mindre och pristagarna uppmärksammas främst i sin roll som forskare. I The Times är dessutom dödsrunor över bortgångna pristagare vanliga.

Massimiano Bucchi hoppas kunna utöka den inledande studien och studera en längre tidsperiod samt även inkludera medier från andra europeiska länder. Massimiano Bucchis forskning är inriktad på kommunikation och allmänhetens uppfattning av naturvetenskap och han skrivit flera böcker, bland annat Science and the Media (1998) och Science in Society som är under utgivning.

Kontaktinformation
Kontaktpersoner
Eva Krutmeijer, Informationschef Kungl. Vetenskapsakademien evak@kva.se/ 08-673 95 95/ 0709-84 66 38

Kajsa Eriksson, Presschef Vetenskapsrådet (obs! har även pressbilder att använda)
Kajsa.Eriksson@vr.se/ 08-546 44 216/ 0733-666 216

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera