Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 september 2003

Utvecklad elektroteknik skapar nästa generation rullskidor

Emil Ohlson, Viktor Noorlander och Björn Norell heter de tre studenter som vann årets upplaga av tävlingen Embedded Student Award som avgjordes på Elektronikmässan i Göteborg den 5 september.De fick priset för sitt examensarbete som förenklat uttryckt handlar om delvis nyutvecklad elektronik till nästa generations rullskidor.

De tre studenterna har gått civilingenjörsutbildningen i elektronik med inriktning mot elektroniksystem vid Luleå tekniska universitet och tog sin examen i våras.
Under perioden september 2003 till februari 2003 genomförde de sitt examensarbete, ett uppdrag från rullskidtillverkaren RO Rollytech AB i Öjebyn.

– Vi har utvecklat elektroteknik till nästa generation rullskidor. Skidorna är uppbyggda av kompositmaterial för att ge dem egenskaper som liknar längdskidornas. För att efterlikna realistiska vinterförhållanden med bland annat bakhalt före har vi konstruerat elektronik som mäter nerböjningen av skidan, säger Björn Norell, en av de tre studenterna.

I bakhjulet på respektive rullskida sitter en backspärr som styrs med hjälp av den inbyggda elektroniken. Tack vare det kan man avgöra om åkaren sparkat ifrån tillräckligt hårt för att få fäste. Dessutom har studenterna gjort en slags “cykeldator” så att det går att lagra såväl hastighet som sträcka.

– Skillnaden mellan den här nya rullskidan och en mer traditionell är att med den nya måste åkaren använda “rätt” teknik även på sommaren. Man ser hur mycket kraft man tappar i benen under ett träningspass, något som är bra för elitåkarna, säger Björn Norell.
Men skidan fungerar alldeles utmärkt också för oss som i första hand är ute efter någon timmes skön utomhusmotion.

– Motionären kan köpa en skida utan elektromagnet och kan då se den som en rullskida som påminner mer om en vanlig längdskida. Efter träningspasset kan man se all lagrad data i diagramform med hjälp av en vanlig PC. Personliga inställningar – som exempelvis hur hårt du måste sparka ifrån för att få fäste – är en av de parametrar du som åkare kan göra via din hemdator.

Den prototypskida som studenterna tagit fram fungerar mycket bra. Åkegenskaperna efterliknar verkliga förhållanden betydligt bättre än vanliga rullskidor och träningsdata som tas fram överensstämmer väl med verkligheten och kan redovisas i diagram och tabeller, något som bland andra förre landslagsåkaren Niklas Jonsson kan intyga efter att ha testat rullskidan under barmarksperioden.

De tre studenterna deltog med “sin” rullskida i tävlingen Embedded Student Award. Tävlingen lockade mellan 50 och 60 inskickade bidrag varav sex nominerades och därmed fick möjlighet att delta i Elektronikmässan i Göteborg i början av september.
Prisutdelningen genomfördes den 5 september i Göteborg, och studenterna belönas – förutom med en check på 50.000 kronor – också med en central placering under Teknikmässan i Stockholm som genomförs den första veckan i oktober.

Upplysningar: Victor Noorlander, tel. 070-630 89 81, Björn Norell, tel. 070-334 94 35, Emil Ohlson, tel. 070-278 15 69 eller de tre studenternas handledare Jerry Lindblom, tel. 0920-49 22 37, jerry.lindblom@sm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera