Tema

Inbjudan till nordiskt symposium i Göteborg för ny indikation av tillväxthormonbehandling

I morgon, fredagen den 12 september, hålls ett nordiskt symposium i Göteborg om tillväxthormonbehandling för barn som föds tillväxthämmade.

Fyra till fem procent av alla barn föds för små, oavsett i vilken graviditetsvecka de är födda. På engelska kallas dessa barn ”small for gestational age” och förkortat SGA, vilket också är den benämning som brukar användas på svenska.

Tio procent av SGA-barnen förblir korta under uppväxtåren. De flesta av dessa barn blir även korta som vuxna.

Efter många års forskning, inte minst i Sverige, godkände EMEA (the European Agency for the Evaluation of Medical Products) och därefter svenska Läkemedelsverket i augusti tillväxthormonbehandling för dessa barn. Långsiktiga nationella och nordiska kliniska prövningar kommer nu att påbörjas för att ytterligare utvärdera behandlingen och för att individualisera doseringen och skräddarsy behandling för varje enskilt SGA-barn.

– Vi vet idag att detta är såväl en säker som effektiv behandling. Men det finns mycket mer att lära, inte minst behandlingens effekter, det vill säga normalisering på hjärna, muskler, fett, ben och ämnesomsättning, säger professor Kerstin Albertsson Wikland, Centrum för pediatrisk tillväxtforskning vid Sahlgrenska akademin.

Kerstin Albertsson Wikland är mycket positiv till att tillväxthormonbehandlingen för SGA-barnen nu är godkänd.

På fredag, den 12 september, hålls i Göteborg ett symposium om SGA-barn för nordiska barnläkare. Journalister som är intresserade kan innan mötet kontakta Jovanna Dahlgren (se nedan). Symposiet hålls i Götheborgssalen, Lilla Bommen 2 i Göteborg. Tillsammans med denna inbjudan skickas även programmet för symposiet.

För mer information kontakta:

Med dr Jovanna Dahlgren, telefon: 031-343 66 74, mobil: 073-380 86 56, e-post: jovanna.dahlgren@vgregion.se

Professor Kerstin Albertsson Wikland, telefon: 031-343 51 67, mobil: 070-8 82 89 90,

e-post: kertin.albertsson-wikland@pediat.gu.se

Ulrika Lundin, pressekreterare

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, pressekreterare

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Inbjudan till nordiskt symposium i Göteborg för ny indikation av tillväxthormonbehandling

 lästid ~ 1 min