Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 september 2003

Studenterna på LTHsatsar på jämställdhet

På måndag startar höstterminen på LTH, Lunds tekniska högskola. Då börjar över 1.500 nya studenter (så kallade nollor) sina studier i Lund och Helsingborg.Nytt för i år är att de välkomnas av Teknologkåren till en termin i jämställdhetens tecken. Det är en satsning i nära samarbete med Lunds Samhällsvetarkår. Satsningen vänder sig till såväl studenter som lärare och har LTH:s fulla stöd, även ekonomiskt.

– Orsaken till att vi vill satsa på jämställdhetsfrågor är dels att vi – liksom samhällsvetarkåren – har en sned könsfördelning på flera utbildningar. Det har också framgått av en del utvärderingar att även om flickorna på LTH inte känner sig diskriminerade så upplever de jämfört med pojkarna en större arbetsbelastning säger vice kårordförande Carl-Gustav Ren-marker.
Nu inför nollningen har teknologkåren utbildat alla sina faddrar och phösare (arrangörerna) om kårens jämlikhetspolicy, som inte bara syftar till en lika behandling av könen utan även tar hänsyn till ålder, handikapp, kulturell bakgrund etc.
– Man har granskat vissa planerade nollningsarrangemang så att de 60 phösarna fått tillfälle att tänka igenom hur deras lekar kan tänkas upplevas av båda könen. Även alkoholfrågorna har belysts i samarbete med studievägledarna och kuratorerna på LTH.
– Kårernas jämställdhetsatsning ska både försöka engagera dem som aldrig tänkt så mycket på de här frågorna och hanågot att ge till de redan kunniga. Målet är att få mer jämställda utbildningar och i förlängningen att därmed även påverka yrkeslivet, säger den andra kårvicen, Björn Hen-nings-son.
Som en aptitretare planeras en debatt i mitten av september kring frågan om enkönade student-spex.
Den 30 september planeras en jämställdhetsdag på Kårhuset med många inslag. Författaren Nina Björk, “Under det rosa täcket”, är inbjuden liksom SFS´ jämställdhetsansvariga Karin Björklund samt en representant för Jämo. Det blir workshops och seminarier med del-tagare av genus-vetare och bl a Lars Larsson från utredningsanheten.
Före kvällens avslutande middag föreslås även inslag som “Klättervägen Karriärstegen” med hinder som “mammaledighet” och “löneklyftan”, en fotoutställning med mera. Kanske kan Jesperspexarna göra en föreställning om jämställdhet.

Kontaktinformation
För frågor om jämställdhetssatsningarna hänvisas till de två vice kårordförande Björn Henningsson och Carl-Gustav Renmarker. De träffas båda på 046-14 03 93, epost: vko@tlth.lth.se. Dessutom svarar de på mobiltelefon 0703-64 03 96 (Henningsson) och 0706-640393 (Renmarker).

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera