Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 september 2003

Glutenintoleranta mår bättre med ren havre i kosten

En studie vid Sahlgrenska akademin har visat att vuxna personer med glutenintolerans/celiaki kan använda garanterat ren havre i sin glutenfria kost. Personerna i studien upplevde efter en period av tillvänjning att magen kändes bättre än tidigare.

Försökspersonerna upplevde först lite besvär i mage och tarm, troligen på grund av den ökade mängden fiber. När de väl vant sig vid havren tyckte flera att magen kändes bättre och “mer normal” än tidigare. Personerna i studien upplevde dessutom större välbefinnande eftersom de kunde variera sin kost, havren gav god smak och bättre mättnad än den traditionella glutenfria kosten.

Studien har gjorts på vuxna personer med celiaki. De fick under en tvåårsperiod dagligen äta stora mängder havregryn, upp emot 100 gram per dag, vilket motsvarar tre portioner havregrynsgröt. Personerna som var med i studien fick själva välja hur de ville äta havregrynen. De fick en receptbok med olika förslag och recept på bröd, müsli, kakor, kex och middagar. Havregrynen var noggrant kontrollerade och garanterat fria från inblandning av vete, råg och/eller korn.

Innan studiens början och vid tre tillfällen under studiens gång gjordes undersökningar för att studera om och hur havren påverkar kroppen. Resultaten från undersökningarna visade att tunntarmens slemhinna inte påverkades. Antikroppar mot gluten kunde inte heller påvisas hos de 15 personer som genomförde studien. Förekomst av antikroppar mot havre undersöktes också. Avsaknaden av dessa antikroppar styrker teorin om att havre kan inkluderas i den glutenfria kosten. En kostundersökning visade att havre i kosten medför ett ökat intag av fiber och vissa vitaminer och mineraler.

Hösten 1999 kom nya rekommendationer för den glutenfria kosten för vuxna. Studien i Göteborg utgör en del av underlaget för ändringen. Havre kan ingå i den glutenfria kosten, men det ska vara frivilligt att äta havre och det bör ske i samråd med behandlande läkare. På grund av internationella bestämmelser får dock inga havreprodukter saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki.

Även om vuxna personer med celiaki kan använda havre i sin glutenfria kost så är det inte vilken havre som helst. Analyser som gjorts i samarbete med Livsmedelsverket visade att hälften av vanliga havreprodukter ute i handeln innehöll vete, råg och/eller korn. Så var också fallet med vissa naturligt glutenfria produkter (majs, ris, bovete, hirs). Mängderna var oftast små, men vissa produkter innehöll så stora mängder att de kan vara skadliga för en glutenintolerant person. Detta betyder att det bara är specialodlad havre och garanterat naturligt glutenfria produkter som kan rekommenderas i glutenfri kost.

Klinisk näringsfysiolog Stine Størsrud, mobil 0707-98 46 62 tel 031-342 48, 08, fax 031-82 94 75,
e-post: stine.storsrud@nutrition.gu.se

Handledare: Ragnhild Arvidsson Lenner, tel 031-342 49 21
Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, institutionen för invärtesmedicin, avdelningen för klinisk näringslära.
Avhandlingens titel: Havre i den glutenfria kosten (Oats in the gluten-free diet)
Avhandlingen försvaras fredagen den 12 september kl 09.00 i Stora Aulan, SU/Sahlgrenska

Kontaktinformation
Carina Elmäng, informatör
Sahlgrenska akademin
vid Göteborgs universitet
Box 400, 405 30 Göteborg
tel 031-773 35 77
mobil 0708-77 33 57

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera