Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 augusti 2003

Första professorn i medicinsk teknik

Det blir allt vanligare att vi använder oss av olika reservdelar för att bland annat behandla tandlöshet med fasta implantat och ersätta utslitna höft- och knäleder med ortopediska proteser. Carina Johansson är den första professorn i medicinsk teknik vid Örebro universitet och bedriver forskning kring hur man kan förbättra främmande kroppsmaterial, så kallade biomaterial, både vad gäller inläkning och hållfasthet. Universitetet vill förstärka sin kompetens inom området och den nya professuren är ett led i denna kompetenshöjning.

Carina Johanssons forskning handlar mycket om interaktion mellan teknik och biologi. Hon har studerat olika material som används, jämfört dessa med varandra och kommit fram till att ren titan är ett material som vävnaden tycks acceptera bäst.
-Det är viktigt att få materialet att integrera, det vill säga få vävnaden att läka fast och att kroppen tar emot det, säger Carina. Ren titan är det material som vävnaden accepterar bäst, men det är inte lika hållfast som en del andra material. Jag har arbetat med olika metoder som går ut på att göra en yta “hårdare”, vilket kan vara ett sätt att bearbeta biomaterial som ska tåla stor belastning, exempelvis ortopediska implantat. Idag är det också angeläget att inläkningen ska gå fort för att reducera behandlingstiden för patienten och därmed också dra ner på vårdtiderna. Därför försöker vi nu påverka läkningsprocessen genom att bearbeta materialets yta på olika sätt, göra den sträv eller behandla ytskiktet med något som gör att vävnaden växer fast snabbare. Det går också att tillföra tillväxtfaktorer som stimulerar inläkningen.

Som professor vid Örebro universitet kommer Carina Johansson att arbeta för att olika kompetenser inom teknik- och biologiområdena kopplas samman.
-Att i framtiden till exempel utveckla elektronisk utrustning för att kunna registrera inläkningsförloppet, se om det går åt rätt håll och samtidigt påverka inläkningen är mycket intressant och viktigt, säger Carina. Det är dessutom positivt både för patienten och samhällsekonomin.

För mer information kontakta Carina Johansson på tel 019-30 33 12 eller 0739-88 19 20.

Foto på Carina Johansson finns att hämta i pressrummet på Örebro universitets webbplats på
adressen http://stork.oru.se/massmedia/bildarkiv.html#johansson

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera