Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 augusti 2003

Mitthögskolan får världsunik boksamling

Mitthögskolan har fått ta emot en världsunik boksamling av den amerikanske forskaren och pedagogen Robert H. Anderson – “The Father of Team Teaching”. Det handlar om 7 000 böcker i ämnet skol- och ledarskapsutveckling som han samlat på sig sedan 1940-talet.- Det är en av de största samlingarna av sitt slag i världen som kommer att få oerhört stor betydelse, inte bara för vår forskning och våra utbildningar, utan också för andra pedagogikforskare i Europa, säger Anders Olofsson, prefekt vid Institutionen för utbildningsvetenskap på Mitthögskolan.

84-årige Robert Anderson, som bor i Tampa, Florida, har ett mycket rikt liv som forskare och pedagog bakom sig. Han är mest känd för sina insatser när det gäller utveckling av lärarlag och åldersintegrerad undervisning. Robert Anderson har varit verksam vid flera universitet i USA. Till exempel blev han den förste professorn i utbildningsvetenskap vid Harvard. Han har skrivit elva böcker om pedagogik och sedan 1983 är han ordförande för organisationen Pedamorphosis som arbetar med ledarskapsfrågor inom skolområdet.
– Robert Anderson har genom åren samlat på sig en mängd litteratur om skol- och kvalitetsutveckling med inriktning mot kvalitet. Det känns fantastiskt roligt att han väljer oss som förvaltare av denna samling som är en enorm tillgång, en stor skatt, säger Conny Björkman, studierektor vid Institutionen för Utbildningsvetenskap på Mitthögskolan och föreståndare för Centrum för skol- och kvalitetsutveckling.

Goda relationer
Conny Björkman och Robert Andersons vägar korsades vid en stor utbildningskonferens i Berlin 1993. Detta ledde till att Robert Anderson kopplades in på ett flertal internationella utbildningar för skolledare som genomfördes på Mitthögskolan. Sedan har kontakterna blivit allt tätare. Robert Andersons fru, professor Karolyn J. Snyder, har varit gästforskare på Mitthögskolan och hans styvdotter Kristen Snyder är numera lektor i pedagogik vid Mitthögskolan.
– Anledningen till att samlingen hamnar hos Mitthögskolan är Roberts goda relation med medarbetare på Mitthögskolan och att han förstår att böckerna kommer till användning här, säger Kristen Snyder.
De 7 000 böckerna placeras på Sambiblioteket i Härnösand.
– En del av samlingen exponeras och resten placeras i ett magasin intill. Vill man ha tag på en bok från magasinet finns den bara 30 sekunder bort, berättar Anders Olofsson.
För fyra år sedan fick Mitthögskolan också en donation från Robert Anderson. Det var 1 200 dubbletter som han hade i sin samling. Dessa böcker har placerats på Mitthögskolans bibliotek i Östersund och kommer att finnas kvar där.
Robert Anderson fortsätter sitt boksamlande och ska komplettera samlingen med fler böcker. Dessutom kommer Mitthögskolan att bygga på den med nyutgiven litteratur om skol- och kvalitetsutveckling.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Prefekt, Anders Olofsson, 070-5165354 Studierektor, Conny Björkman, 070-2665747 Lektor, Kristen Snyder, 0611-86330, 070-231 28 45

>>Pressbild finns på www.mh.se/press/boksamling.asp

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera