Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 juli 2003

Internationell konferens om populär europeisk film

Den fjärde internationella konferensen i serien Popular European Cinema anordnas i år av Institutionen för filmvetenskap, Stockholms universitet.

Syftet med konferensen är att erbjuda ett metodologiskt mångfasetterat presentations- och diskussionsforum för film- och TV-forskare med ett delat intresse för stjärnstudier.

Tid: 11 – 13 juli
Plats: Aula Magna, Frescati

En av de övergripande frågor som ställs är hur europeiska stjärnsystem och stjärnskap definieras i ljuset av Hollywood, filmstjärnekulturens och -kultens hemort framför andra. Kan de metodval och analytiska kategorier som film- och medieforskare tillämpat på den amerikanska filmindustrin oproblematiskt anammas, eller behöver de omdefinieras utifrån europeiska perspektiv? På vilka sätt profilerar sig en lokal, europeisk stjärnkultur gentemot en globalt dominerande? Och hur gestaltas stjärnstatusen hos de stjärnor som färdats mellan nationellt och internationellt definierade system? Ett antagande är att intresset för europeiska stjärnsystem och dess kringkulturer inte bara utmanar skapandet av Hollywoodstjärnan – som persona och produkt – utan även öppnar för frågor om stjärnan som alkemiskt sammansatt fenomen av industri och kultur i vidare mening. Vilka komponenter kan sägas utgöra stjärnstatusens elementa, och hur framträder de i olika nationella kontexter?

För konferensen “PEC 4: Methods and Stars” har ett stort antal film- och TV-forskare inbjudits för att tala om sin forskning. Några av de aspekter som kommer att ventileras är:

* individuella stjärnor inom film och TV
*stjärnskap, genus, sexualitet, klass och nationalitet
* stjärnan som auteur
* nationella /internationella produktions- och kulturkontexter
* performanser och kostym
* reception och intertextuella fenomen

De tidigare konferenserna i serien har hållits i University of Warwick, England (1989, 1999) och i Punkaharju, Finland (1996

Har du frågor, så kontakta PEC4@mail.film.su.se
eller gå in på: www.methodsandstars.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera