Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 juni 2003

Ny typ av styrsystem för flygplan

Moderna flygplan manövreras helt och hållet via datorbaserade styrsystem. Det är en central och tidskrävande del i konstruktionen av ett nytt plan. Ola Härkegård, doktorand vid institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet, har testat nya idéer som kan förenkla arbetet.

I sin doktorsavhandling beskriver han ett typsystem baserat på en teoretisk metod, back-stepping, som här för första gången tillämpas på styrning av flygplan. Med ett sådant system i botten kan en konstruktör mata in det nya planets aerodynamiska egenskaper och på så vis slippa det omständliga grundjobbet.

Flygindustrin har ett stort intresse i den pågående forskningen på området. Ola Härkegård samarbetar med Totalförsvarets forskningsinstitut FOI och Saab, som nu planerar en fortsättning i form av ett nytt forskningsprojekt.

Kontaktinformation
Ola Härkegård tel 013-282804, ola@isy.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera